Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Vásárosnamény hírei

Nagy változást terveznek a jogosítványok megszerzésénél: 130-as tempóhoz már B+ kellene


A hagyományos, B kategóriás jogosítványokat B és B+ kategóriákra osztaná fel egy új EU-s tervezet.

Jelentős változást hozhat a jogosítványok megszerzésében egy, a napokban az Európai Parlament elé kerülő szakbizottsági jelentéstervezet – írja az Index. Eszerint a hagyományos, B kategóriás jogosítványokat B és B+ kategóriákra osztanák fel. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint azonban a tervezet sok szempontból nem életszerű, ráadásul jelentős anyagi terhet is jelentene a B kategóriás jogosítvány birtokosainak.

Az autópályán a sima B kategóriás jogosítvánnyal csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetne közlekedni, a 130-hoz pedig már B+ kellene. Ráadásul a B kategóriás jogosítvánnyal nem lehetne 1,8 tonna feletti személyautót vezetni.

Kapitány Tibor, a Magyar Autóklub vezetéstechnikai trénere az ATV Híradónak azt nyilatkozta: a már meglévő jogosítványokat nem érintheti ez a tervezet, hiszen egy megszerzett jogot nem lehet elvenni. Szerinte a sebességet sem így kellene korlátozni, többet érne, ha a teljesítmény és nem a súly alapján korlátoznák a vezethető járműveket. Például ha egy több száz lóerős autót a 17-18 éves járművezető, kezdő jogosítvánnyal nem vezethetne. Bár annak az ellenőrzése is eléggé kétséges – tette hozzá a vezetéstechnikai tréner.