Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás tervez a vidéki patikákban a kormány: Jöhetnek a gyógyszerészek nélküli patikák


Nincs elég szakember a vidéki patikákban, a kormány így egy rendelettel megengedné, hogy gyógyszerészek nélkül is üzemeltethetőek legyenek.

Fotó:Röhrig Dániel| Forrás: Népszava

Nem lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban, helyette elég lenne vele telekommunikációs eszközökön tartani a kapcsolatot – idézi a hvg.hu azt a rendelettervezetet, amely szerdán jelent meg a kormány honlapján.

Szakasszisztensekkel is működhetnének

A rendeletmódosítás szükségességét a dokumentum a szakemberhiánnyal indokolja: mint írják, sok kistelepülésen azért nincs patika, mert kötelező, hogy gyógyszerész is dolgozzon bennük, a fiatal szakemberek azonban sokkal szívesebben dolgoznak városi munkahelyeken. Amennyiben a rendeletet elfogadják, akkor elég lesz, ha ezeken a helyeken csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak, őket telekommunikációs eszközökön keresztül irányítják szakmailag a gyógyszerészek. A gyógyszerésznek 15 percen belül kellene elérhetőnek lennie, az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása pedig a gyógyszertár működtetőjének feladata.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elhibázottnak tartja a döntést, Hankó Zoltán elnök részletes állásfoglalásban meg is írta, miért. Hankó álláspontja alapvetően az, hogy semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mint írta, „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Kiemelte, hogy a gyógyszerész rengeteg mindenért felelős egy gyógyszertárban: az ő kompetenciája a gyógyszerek helyettesítése és az eltérő hatáserősségű gyógyszerek kiadása is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük