Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagy változás jön, amely minden magyar autóst érint


Idén új gumiabroncscímkét vezetnek be a vásárlók pontosabb tájékoztatása érdekében. Május 1-jétől hatályos a rendelet.

A 2021. május 1-jétől életbe lépő új EU-rendelet alapján a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak megújuló energiacímkéi egyértelmű és egységes besorolást adnak a gumiabroncsok műszaki jellemzőiről. A cél az, hogy AZ ÚJ CÍMKÉK AZ EDDIGIEKNÉL IS TÖBB INFORMÁCIÓT NYÚJTSANAK A FOGYASZTÓKNAK AZ ABRONCSOK MINŐSÉGI PARAMÉTEREIRŐL, ideértve a biztonsági és környezetvédelmi normák teljesítését is – áll a Magyar Gumiabroncs Szövetség közleményében.

A címke bal oldalán az energiahatékonysági osztályokat találjuk. A skála az A-tól (leghatékonyabb) az E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. A csúcskategóriás, zöld címkét kiérdemelt gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért az ezeket az abroncsokat használó járművek kevesebb energiát igényelnek, ami alacsonyabb fogyasztást jelent

A címke jobb oldala az abroncsok vizes tapadásáról nyújt információt. A skála szintén az A-tól (rövidebb fékút nedves aszfalton) egészen E-ig (leghosszabb) terjed; MINÉL SÖTÉTEBB KÉK SZÍNŰ A NYÍL, ANNÁL RÖVIDEBB A FÉKÚT. 

FORRÁS: MAGYAR GUMIABRONCS SZÖVETSÉG

A címke alján az abroncsok által kibocsátott külső zaj besorolása olvasható le: ez vagy A lehet (kevés zaj a járművön kívül) vagy B, ami a nagyobb zajszintet jelzi, a C osztály az új besorolás szerint már nem megengedett. Ez a decibelben is jelzett zajszint nem azonos azzal az értékkel, amelyet az autó belsejében érzékelhetünk.

Az új rendelet értelmében a gyártóknak/forgalmazóknak lehetőségük van arra is, hogy a zajszint ikon mellett egy kiegészítő ikont helyezzenek el, utalva a jeges és/vagy nehéz hóviszonyok melletti tapadásra. Erre a „3 hegycsúcs és hópihe” vagy más néven az „alpesi” szimbólum szolgál, amely ismerős lehet a téli abroncsok oldalfaláról is. A jeges felületeken használt skandináv, szöges téli gumiabroncsok (hazánkban ezek nem forgalmazhatók) új szimbólumot kapnak, egy jégcseppet.

A GUMIABRONCSOK TULAJDONSÁGAIT JELZŐ ÖT PARAMÉTER MEGÁLLAPÍTÁSÁRA EGYSÉGES TESZTEKET HASZNÁLNAK, AMELYEKET AZ EGYES NEMZETI HATÓSÁGOK ELLENŐRIZHETNEK. 

A címke jobb felső sarkában elhelyezett QR-kód leolvasásával az Európai Bizottság adatbázisába juthatunk be, de csak 2021. május 1-jét követően.

Az új címkék kötelező jelleggel először a 2021. május 1-jét követően gyártott és piacra dobott abroncsokon – tehát a 1821-es DOT-számú abroncsokkal kezdődően – tűnnek majd fel, a régebben gyártott és forgalomba hozott abroncsokon nem kell lecserélni a régi címkét, ezek kifutó rendszerben el fognak tűnni.