Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a telefonhívásoknál: rendkívül feltűnő lesz


Hamarosan jelentősen javulhat a telefonhívások hangminősége, miután a Nokia már sikeresen tesztelte az 5G-alapú 3D-s hanghívást, amely térbeli hangzást ígér valós időben.

A technológiát elsőként a napokban Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója tesztelte, aki Stefan Lindstrommal, Finnország digitalizációért és technológiáért felelős nagykövetével beszélt telefonon egy nyilvános 5G-s hálózaton, de a tervek szerint a szolgáltatás a hamarosan érkező 5G Advanced szabvány fedélzetén fut majd. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az új fejlesztés mikor és milyen formában lesz mindenki számára elérhető.

Az új technológiának köszönhetően a telefonhívások sokkal életszerűbbek lesznek – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Térbeli hangzást biztosít majd a telefonhívás

A változás, amely egy 3GPP Immersive Voice and Audio Services nevű kodekre épül, óriási fejlődést jelent a telefonálás történetében, hiszen nem csupán javul a telefonhívás minősége, hanem élethűbbé is válik. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az eddigi monofonikus hangzást felváltsa a térbeli hangzást biztosító technológia.

A korszerűsítés nem csupán a magánbeszélgetéseket forradalmasítja, hanem például a sokszereplős konferenciabeszélgetéseket is, hiszen hallani lehet majd, melyik irányból, kitől jön a hang.

A technológiát elsőként a napokban Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója tesztelte, aki Stefan Lindstrommal, Finnország digitalizációért és technológiáért felelős nagykövetével beszélt telefonon egy nyilvános 5G-s hálózaton, de a tervek szerint a szolgáltatás a hamarosan érkező 5G Advanced szabvány fedélzetén fut majd. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az új fejlesztés mikor és milyen formában lesz mindenki számára elérhető.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük