Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a szerződéseknél a telefon-, tévé- és internetszolgáltatások esetében


Újabb mérföldkőhöz érkezett az e-bejelentő szolgáltatás: újdonság, hogy a telekommunikációs szolgáltató cégek is csatlakoztak az e-bejelentőhöz, így a telefon-, a televízió- és az internetszolgáltatással kapcsolatban is be lehet jelenteni az adatváltozást egy felületen – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, György István a Facebook-oldalán vasárnap.

Eddig 130 közműszolgáltató volt elérhető az e-bejelentőn, mostanra a négy legnagyobb telekommunikációs vállalat és több kisebb internetszolgáltató cég is csatlakozott. A számuk folyamatosan bővül, ma már meghaladja a 170-et – mondta el a politikus.

Felhívta a figyelmet rá, hogy sok olyan élethelyzet van, amikor valamilyen személyes adat megváltozik, és ezt be kell jelenteni azoknak a szolgáltatóknak, ahol az embereknek előfizetésük van.

Ha megváltoznak a kapcsolattartási adatok vagy a lakcím, házasságkötéskor a név, vagy tudományos fokozatot – például doktori címet – szerez valaki, ezeket be kell jelenteni, amit eddig egyesével kellett megtenni. Költözéskor pedig az új lakás gáz-, villany- és vízóráit kell a nevükre íratniuk.

Az ingyenes e-bejelentő szolgáltatást azért hozták létre, hogy az emberek egyszerűbben és könnyebben elintézhessék ezeket az ügyeket, így nagyon sok idő és utánajárás takarítható meg.

Az e-bejelento.gov.hu oldalon mindezt egy lépésben, otthonról is elintézhető – tette hozzá György István.

Akinek van ügyfélkapuja és regisztrált az e-bejelentő szolgáltatásra, egyszerűen kiválaszthatja a szolgáltatóit, majd mindössze pár kattintás, és az e-bejelentő elküldi a központi személy- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatokat minden kijelölt szolgáltatónak – ismertette az államtitkár.

Az államtitkár mindenkit arra kért, hogy vegye igénybe az e-bejelentőt, amelynek használatával sok idő spórolható meg.

A változásbejelentési szolgáltatás több lehetőséget kínál:

  • eseti adatváltozás-bejelentés a szolgáltatók felé;
  • automatikus adatváltozás-bejelentés, amelynek révén az adatváltozások akár 5 éven át automatikusan továbbításra kerülnek a velünk szerződésben álló szolgáltatóknak;
  • díjfizetői adatváltozás-bejelentés, ha a szerződőtől eltérő díjfizető kapcsolattartási adatai változnak;
  • haláleset bejelentése és haláleseti kapcsolattartóként történő bejelentkezés az elhunyttal szerződéses jogviszonyban álló szolgáltatók felé.

Már közel 70 víz-, áram-, gáz- és távhőszolgáltató kapcsolódik a szolgáltatáshoz, és ez a kör folyamatosan bővül: a közeljövőben várhatóan további közműszolgáltatók, valamint telekommunikációs cégek csatlakoznak. A tervek szerint a szolgáltatás fejlesztése a következő ütemben bankokra és biztosítókra is kiterjed majd, sőt a természetes személyeken túl gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók is igénybe vehetik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük