Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a magyar betegek életében: hamarosan átalakul az allergiások betegellátása


Népbetegséggé nőtte ki magát egy sokakat érintő egészségi probléma, ezért az Egészségügyi Közlönyben már meg is jelent egy új szakmai ajánlás, a betegek kezelésével kapcsolatban.Nagy változás jön az allergiások életében, hiszen hamarosan átalakul az ellátásuk. Erre pedig azért van szükség, mert a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)napi pollenjenetése szerint a kora tavaszias időjárás miatt a pollenterhelés fokozatosan erősödik. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollen koncentrációja országosan közepes, néhol pedig már a magas szintet is eléri. Éppen ezért elérkezett az idő arra, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások felkészüljenek a tünetek mielőbbi jelentkezésére.

Minden második ember allergiás lehet

Az allergia hazánkban is komoly egészségügyi problémának számít, hiszen a lakosság csaknem 25 százalékát érinti, a betegek kezelése pedig évente több tíz milliárd forintba kerül. A betegség már olyan sokaknál jelen van, hogy népbetegségnek számít – írják a szakmai irányelvet összegző tanulmányban. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) előrejelzése szerint 2050-re minden második ember allergiás náthától szenvedhet majd.

Az Egészségügyi Közlönyben közzétett új szakmai irányelv segítséget nyújt a megfelelő allergia-kontroll elérésében, a költséges ellátást igénylő súlyos allergiás reakciók gyakoriságának és a tünetek miatti sürgősségi vizitek, valamint a súlyosabb allergiás tünetek kórházi kezelésének csökkentésében, az állapotrosszabbodás megelőzésében, az allergia miatti táppénzes napok csökkentésében, és abban, hogy javuljon a betegek életminősége.

Nem lehet megelőzni a betegséget

Az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban kidolgozott szakmai ajánlást az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai immunológia és allergológia tagozatának elnöke, valamint több szakember, gyermekpulmonológusok, tüdőgyógyászok, valamint bőrgyógyászok jegyzik.

A DOKUMENTUMBAN KIEMELIK: BÁR AZ ALLERGIÁS BETEGSÉG MEGELŐZÉSE NEM LEHETSÉGES, DE KIALAKULÁSA KÉSLELTETHETŐ ÉS A TÜNETEK MÉRSÉKELHETŐK, HA MINÉL ELŐBB ELKEZDŐDIK AZ IMMUNTERÁPIA.

Magyarországon 2013-ban a 6-12 évesek körében 6,3 százalékos betegszámot mértek, továbbá kiderült, hogy az asztmások 80 százalékának allergiás náthája is van.

Az allergiás rhinitis (AR), vagyis a tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással, orrviszketéssel járó, és viszkető, könnyező, piros szemekkel járó az orrnyálkahártya gyulladás előfordulása felnőtteknél 10-30 százalékra, gyermekkorban hazai felmérés szerint közel 40 százalékra tehető.

Az ételek közül a leggyakrabban a tej, a tojás, a földimogyoró, az olajos magvak, a búza, a szója, a hal, a kagylók és a rákok váltanak ki allergiás reakciót. Emiatt tízből három magyar követ valamilyen speciális étrendet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük