Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a hulladékkal kapcsolatban: ez minden magyar háztartást érinteni fog


Az Európai Unió még 2018-ban hozott döntést arról, hogy 2024 január 1-jétől az összes tagállamban kötelező lesz a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, emlékeztetett a Telex.

Fotó: Olga Rolenko / Getty Images Hungary

Az új rendszer bevezetésének az a célja, hogy az összes hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák. Mivel a magyarországi háztartási hulladék közel 30 százaléka a konyhákból származik, ez nagy változást fog jelenteni a magyar háztartásokban.

Konyhai hulladék szelektív gyűjtése

Az átállás már csak közel három hónapnyira van, de mivel egyelőre nem születtek ezzel kapcsolatos jogszabályok, kérdéses, hogy Magyarország meg fog-e tudni felelni az uniós irányelveknek.

A háztartási biohulladék gyűjtését és átadását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezi majd, azonban egyelőre a társaság számára sem világos, hogy pontosan hogyan fog történni az átállás.

Az iparági információk szerint az új rendszert nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetik be majd az egész országban. Tehát ahol először elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet”, vagyis egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat (például a répa- és krumplihéj, teafilter, a kávézacc, romlott étel stb.).

– A háztartások külön hulladékgyűjtő edényt kapnak, a társasházak pedig egy negyedik szemetest, a kommunális-, a papír-, a műanyag és fémhulladék gyűjtésére szolgáló kukák mellé – mondta el a Telexnek egy iparágbeli informátor.

Egyes tagállamokban már bevezették az új rendszert. Brüsszelben például már május óta kapnak ingyenes kukát és zacskót a háztartások, az így összegyűjtött biohulladékot pedig hetente egyszer szállítják el.

A nem EU-tagállam Izlandon is bevezették már a konyhai hulladék szelektív gyűjtését a nyár elején. Egy Reykjavíkban élő magyar nő megosztotta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait a Telexszel:

„Otthonra egy műanyag tárolótálcát kaptunk, ami olyan, mint egy felfordított hokedli, ebbe kell beleállítani egy papír tasakot, amibe mehet többek között a megromlott vagy megmaradt főtt, nem folyékony étel, a zöldségmaradék, vagy a kávézacc és a kukorica csutkája, utóbbiakat érdemes előtte papírtörlőbe csomagolni, különben átázik a papírtáska. A tasakot vissza lehet hajtani és bezárni, így tapasztalataink szerint nem lesz büdös.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük