Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a folyószámláknál


Folyamatosan bővíti az úgynevezett fogyasztóbarát pénzügyi termékek palettáját a Magyar Nemzeti Bank. A fogyasztóbarát jelzés kiszámíthatóságot, biztonságot, egyszerű igénylést és kedvező árazást ígér. Elsőként minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, majd minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást, idén januártól pedig minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt lehet igénybe venni. A következő pedig a lakossági folyószámlák szegmense lehet – írja a 360.hu.

Már egy ideje keringtek piaci pletykák arról, hogy a személyi kölcsönök és jelzáloghitelek után a lakossági folyószámlákra is megpályázhatóvá teszi az MNB a fogyasztóbarát minősítést. Ezeket az információkat két bank, az MKB Bank és a Budapest Bank is megerősítette a portálnak azzal, hogy kérdésükre elárulták: vizsgálják a minősített fogyasztóbarát folyószámla bevezetésének lehetőségét.

Pénteken kiderült: a jegybank folyamatosan egyeztet a pénzügyi piacok szereplőivel, illetve szakmai érdekképviseletükkel egy fizetési számla minősítési keretrendszer piacra való bevezetésének lehetősége kapcsán. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Szóvivője a portálnak elmondta: a konzultációk eredményeit is értékelve ezután az MNB megfelelő döntéshozó fórumai hagyják jóvá azt az új minősítési rendszert, amely azután a fogyasztók számára újabb egyszerű, átlátható, összehasonlítható, árazását tekintve versenyképes, gyorsan igénybe vehető termékek elérhetővé válását jelenti majd.

A majdani minősítési rendszer végleges részletei azt követően lesznek ismertek a piaci szereplők számára (is), hogy az MNB bejelenti majd újabb minősítési pályázati kiírását.