Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy szigorítások jönnek: egyebek mellett tilos lesz a kutyák tartós megkötése Magyarországon


A kormány elfogadta a kóbor állatokról szóló új kormányrendeletét, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését – közölte az Agrárminisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szabályozás célja, mint írják, a közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is megfelelő, korszerű környezet létrehozása, amelyek révén növekszik az ebrendészeti telepek szakmai színvonala, átláthatósága, javul a telepeken tartott állatok jólléte, egészsége és gazdához jutási esélye is.

Az egészséges állatok minimális tartási ideje tizennégy napról negyvenöt napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, és fel kell őket tüntetni egy kötelezően létrehozandó honlapon is.

A rendelet szabályozási köre kiterjed a telepek létesítésétől a tartással kapcsolatos napi szintű feladatok meghatározásáig. A rendelet értelmében minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Minden telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról (vagy becsült koráról), ismertető jegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, illetve befogásának körülményeiről. Meghatározzák továbbá a telepek kötelező nyitvatartását, telefonos és e-mailes elérhetőségét is.

Ami az örökbefogadás szabályait illeti:

  • minden állat chippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodás alapján adható majd örökbe,
  • a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért,
  • minden esetben törekedni kell az eredeti gazda megtalálására.

A közleményben azt írják, hogy a kutyák tartós megkötése tilos Magyarországon. A kormány pontosította a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletet: korlátozta azokat az eseteket, amikor átmeneti megkötésre sor kerülhet, továbbá a futólánc minimális hosszúságát is meghatározta az állat méretéhez viszonyítva – írták.

A változások egy része 2022. január 1-jén, bizonyos része pedig 2022. július 1-jén lép hatályba, hogy megfelelő felkészülési időt biztosítsanak a rendelet hatálybalépésekor működő gyepmesteri telepeknek.