Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagy szigorítás jöhet! 50 literről 20-30 literre vihetik a tankolási limitet a benzinkutakon


A magyarok úgy viszik a 480 forintos benzint, mint a cukrot, Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a jelenség az árstoppal függ össze, mert nem ösztönöz fogyasztáscsökkentésre, éppen ellenkezőleg, serkenti a keresletet. A szakértő szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben 50 literről 20-30 literre viszik lejjebb a kereskedők a tankolási limitet a kutakon – írja az Index.

A Mol június végén döntött úgy, hogy az árstopos üzemanyagokból maximum 50 litert lehet tankolni egyszerre. Majd az OMV is ugyanígy tett.

Az árstopos üzemanyagok miatt májusban – amikor a külföldiek is a hatósági áron tankolhattak – megugrott az üzemanyag-forgalom. Májusban például 189,6 millió liter benzin fogyott, amely több mint a 2019 augusztusi, vagyis nyári főszezoni mennyiség (186,2 millió). Mostanra a 12 havi gördülő (az adott és a megelőző 11 hónap adata) magyar benzinfogyasztás masszívan 2 milliárd liter fölött van, amelyre korábban nem volt példa. Az ugyanakkor borítékolható, hogy az infláció és a külföldiek kizárása a hatósági árból az év további részében visszaveti majd ezt a lendületet. A gázolaj esetében ha lehet, még látványosabb a változás. Márciusban majdnem 36 százalékkal nőtt a fogyasztás, majd 21 százalék és 28,4 százalék volt az éves bázisú többlet. A májussal végződő 12 hónapban több mint 4 milliárd liter gázolaj fogyott, amely példátlan Magyarországon. A május üzemanyagboom a kiskereskedelmi statisztikában is jól látható: a forgalom 37 százalékkal nőtt éves összevetésben.