Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy drágulás várható a cukrászati termékeknél – Ennyibe is kerülhet majd a sütemény és a fagylalt


 

Tavalyhoz képest átlagosan 10-15 százalékos drágulás várható a cukrászati termékeknél. Egy gombóc fagylalt 450-500 forint lehet, egy szelet sütemény ára pedig 1200-1500 forintra emelkedhet idén nyáron – írja a Portfolio.hu.A cukrászatoknak többszörösére emelkedő energiaárakat, érdemben dráguló alapanyagokat és persze emelkedő munkaerőköltséget kell kitermelniük. Ráadásul a nyártól kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz való csatlakozástól is nagyon sok cukrászvállalkozó tart, mert a cukrászdák 80 százaléka nem rendelkezik jelenleg semmilyen éttermi szoftverrel.

„Átlagosan 450 forint körül lesz idén egy 5 dkg-os gombóc fagylalt ára, de a frekventált helyeken az 500 forintot is elérheti. Az idei évben csak inflációkövető, nagyjából 10-15 százalékos áremelés érezhető a fagylalt áránál. Az alapanyag árak, de leginkább az energiaköltségek miatt ennél többet is kellene emelniük a cukrászoknak, de minden terhet nem tudnak, vagy nem szeretnének a vendégekre hárítani” – kezdte az idei év várakozásainak ismertetését Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület

A fagylalt készítése és az értékesítése is nagyon energiaintenzív tevékenység, és jelenleg nagy különbségek vannak országosan, hogy melyik üzletnek milyen áron sikerült energiaszerződést kötnie. A fővárosban már most lehet találni olyan cukrász üzlethálózatot, ahol a szezon elején 520 forintba kerül egy gombóc fagylalt.

További részleteket a Portfolio.hu cikkében olvashatnak.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük