Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagy bajban lehetnek a lakáshitelesek: ennyivel ugorhat meg a havi törlesztőrészletük


Nem is kell megugrania a törlesztőrészleteknek, pusztán az energiaválság hatására is nőhet a bedőlt lakáshitelek száma. A magas rezsiszámlák miatt olyanok is késedelembe eshetnek a fizetéssel, akiket véd a kamatstop. A K&H Csoport egyelőre nem tapasztal törlesztési nehézségeket, de a hitelfelvételi kedv már visszaesett. A Nemzeti Bank úgy számol, 60 százalékkal ugorhat meg egy átlagos lakáshitel havi részlete, ha év végén lejár a kamatstop.

Fotó: Portfolio.hu

Romlik a változó kamatozású lakáshitelesek kilátása. Közeledik az év vége, amikor lejár a kamatstop. Nagyjából 330 ezer család egyelőre annyit törleszt, mint tavaly ősszel. Év végétől viszont jelentősen megnő a havi törlesztőrészletük.

Az átlagos 53 ezres törlesztőrészlet körülbelül 85 ezer forintra emelkedhet

– mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

Egyre több hitel dőlhet be nemcsak a megugró kamatok miatt, hanem az energiaválság következtében is. Akár olyanok is késedelembe eshetnek a fizetéssel, akiket véd a kamatstop.

Ha maga a törlesztőrészlet közvetlenül nem is emelkedik például a kamatstop vagy egy fix kamatozás következtében, az energiaárak emelkedése elvezethet oda, hogy egyre több háztartás képtelen lesz egyszerre fizetni a rezsit és törleszteni az adósságát is

– vázolta a Híradónak Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Az emberek óvakodnak a hitelektől

A K&H Banknál idén az első félévben még 13 százalékkal több hitelt folyósítottak a családoknak, mint egy évvel korábban, de már csökken az érdeklődők – árulta el Guy Libot, a cégcsoport vezérigazgatója. Amint mondta, törlesztési problémákat egyelőre nem tapasztalnak, de egyáltalán nem zárható ki, hogy ez így marad a jövőben is.

Elképzelhető, hogy az ügyfeleknek lesznek anyagi nehézségeik, függetlenül attól, hogy élnek-e a kamatstoppal

– mondja a vezérigazgató.

„Fontos, hogy ilyenkor az ügyfél felvegye a kapcsolatot a bankkal, ugyanis a pénzintézetnek is az az érdeke, hogy az ügyféllel közösen tudjanak kidolgozni egy olyan egyéni megoldást, amivel áthidalhatók az esetleges pénzügyi nehézségek” – hívta fel a figyelmet.

A hitelfelvételi kedv visszaesése nem csak a K&H-nál érzékelhető. A Nemzeti Bank friss kutatása szerint már júliusban 31 százalékkal kevesebb lakáskölcsönt vettek fel a magyarok, mint egy évvel korábban. Az MNB-nél úgy számolnak, hogy a csökkenési tendencia folytatódni fog, mert a bankok jó része is a hitelfelvételek szigorítására készül a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.