Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a veszteség, ezért rejtegetik a hatósági áras termékeket a boltosok


Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a termelők és a kereskedők az árstop miatt. Egy, az ATV Híradójának nyilatkozó bolt tulajdonosa szerint a hatósági ár minden hónapban veszteséget termel számára. Sokan azt mondják, hogy bár a törvény szerint kötelező az árstopos termékeket tartani az üzletekben, a kisebb boltok tulajdonosai inkább eldugják ezeket az árukat, hogy a vevő ne is lássa, hogy tartanak belőlük. Az ATV Híradójának riportja.

A legtöbben most az árstopos húsárut keresik. Ez azonban a hentesüzleteknek nem igazán éri meg. Ők most annyit tehetnek, hogy minimalizálják a veszteségeiket azzal, hogy a többi húsárut drágábban adják.

„A fogyasztók elsősorban a combot fogják keresni, míg a többi hús rész esetében mi az önköltségeink alapján egy magasabb szintet kell, hogy beállítsunk a gazdaságos működés érdekében” – magyarázta Híradónknak Burai István, a Hajdúhús 2000 Kft. főmérnöke.

A baromfitermelők sem derűlátóbbak, szerintük a hatósági ár egyenes út a csőd felé. Sokan már most szüneteltetik vállalkozásukat.

„Egyre nehezebb. A kormány ugyan próbál segíteni, de az elég kevés, ennél többre lenne szüksége a gazdáknak mielőtt tönkre megy mindenki. Mi is egy olyan gazdaságot viszünk, ami veszteséges” – mondta Híradónknak Babcsán Tibor mezőgazdasági vállalkozó.

A háztáji termelőket nem érdekli a hatósági ár, ők azt mondják, annyiért adják a húst, amennyiért viszik. Ha a hatósági ár duplájáért, akkor annyiért.

„Ez itt háztályiban minket nem nagyon érint, mert mi annyi áron értékesítjük a baromfiakat amennyiért megveszik. De persze úgy, hogy az megérje nekünk is” – nyilatkozta Nagy Imre háztáji baromfitenyésztő.

Több boltban is nagy veszteséget okoz az árstop. A tulajdonosok nem értik, miért saját zsebből kell finanszírozniuk mások olcsóbb bevásárlását.

„Lisztet 245 forintért kapom 203 forintért adom, ezen már bukok. Az étolajat 959 forintért kapom, 713 forintért adom, a cukrot 389 forintért, majd pedig 261 forintért adom el” – részletezte Híradónknak egy bolt tulajdonosa, aki azt kérte, ne mutassuk arcát és torzítsuk el hangját, mert fél a hatóságok retorziójától.