Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a baj az egészségügyben: kritikus problémára hívták fel a magyarok figyelmét


Az Eurostat legfrissebb statisztikájából kiderült, Magyarországnál csak két másik európai uniós országban praktizál kevesebb orvos a lakosságszámot tekintve, írta az Index.

Fotó: Jose Luis Pelaez / Getty Images Hungary

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász azonban most egy másik, kapcsolódó problémára is felhívta a figyelmet az RTL Híradóban.

Magyarország a harmadik ország, ahol a legkevesebb praktizáló orvos van, derült ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Hazánknál az orvosok számát tekintve csak Belgium és Franciaország áll rosszabbul. A problémát azonban nemcsak az okozza, hogy kevés az orvos, hanem az is, hogy egyre idősebb az orvostársadalom. A magyarországi háziorvosok kétharmada vagy nyugdíjas már, vagy közel áll a nyugdíjhoz.

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász így fogalmazott az RTL Híradóban:

– Igazán tettre fogható vagy hadra fogható, életerős, megfelelő tapasztalattal rendelkező, 35 és 55 év közötti korosztály az, aki vagy elment már külföldre, és külföldön dolgozik, vagy elment a magánellátásba.

A szakember szerint egyre többen tanulnak orvosnak a béremelésnek köszönhetően, de a leendő orvosoknak hiányzik a motivációja.

Rékassy a szakdolgozók hiányát is jelentős problémának tartja, és úgy véli, hogy Magyarországon kevesebb mint feleannyi egészségügyi szakdolgozó dolgozik a rendszerben, mint a nyugat-európai országokban.

– Magyarországon minden 4-5-ik szakdolgozó hiányzik a rendszerből – fogalmazott.

Az elmúlt évek legsúlyosabb vihara csapott le Mexikóra és az Egyesült Államokra: megrázó képeken a pusztítás

Jelentős károkat okozott a Hilary a Kaliforniai-félszigeten.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük