Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a baj a húsvéti sonkákkal: a lakosság fele aggódhat


A lakosság majdnem felének, 48 százalékának komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése – összegzi a Pick megbízásából március elején készült reprezentatív kutatás a magyarok sonkával kapcsolatos problémáit.

Az élelmiszeripari vállalat közleménye szerint a felmérésükben részt vevők 68 százaléka számolt be arról, hogy hiába a gondos előkészületek, húsvét hétvégéjén kiderül, nem a megfelelő sonkát választották.

Milyen a jó húsvéti sonka?

Az élelmiszeripari vállalat csütörtöki közleménye szerint a válaszadók 68 százaléka számolt be arról, hogy a gondos előkészületek dacára korábban túl zsíros (30 százalék), nem megfelelő ízű és fűszerezésű (28 százalék), száraz és rágós (23 százalék) vagy éppen túl sós (19 százalék) sonka került az asztalra, netán a sok munka dacára a sonka nyers maradt (10 százalék) – adta hírül az MTI.

A válaszadók 31 százaléka gondolta úgy, hogy a megfelelő minőség egyik garanciája, ha magyar gyártótól származik az ünnepi húsétel. 11 százalékuk egyértelműen árérzékeny, 16 százaléknyi sonkafogyasztó szívesen kísérletezik, a legtöbben azonban a rizikó csökkentése érdekében ragaszkodnak ahhoz a márkához, ami már bizonyított.

A JEGYBANK ADATAI SZERINT A HAZAI BOLTOKBAN KAPHATÓ SONKÁK AZ UNIÓS ÁTLAGÁRAK 80 SZÁZALÉKÁRA DRÁGULTAK IDÉN. A TAVALYI ÉV SORÁN A MAGYAR CSALÁDOK ÁTLAGOSAN 21 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTTEK HÚSVÉTI SONKÁRA ÉS MÁS FÜSTÖLTHÚS-KÉSZÍTMÉNYEKRE.

Nem mindegy tehát, mire is költünk. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint idén a tavalyihoz képest tizedével többe kerülhet a húsvéti sonka, ezért a hentesek egy része kisebb kiszerelésben kezdett árulni, hogy el tudja adni az ünnepi terméket. Arra is felhívták a vevők figyelmét, hogy a címkét is olvassák el, ha húsvéti sonkát választanak, hiszen abból kiderül, mire is számíthatunk a főzést követően.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük