Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már nagy erőkkel zajlik a vendégmunkások toborzása, több százezren érkezhetnek hazánkba


Nagy erőkkel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég kapott minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra – mondta a Világgazdaságnak, a HR Portal álláspiaci szakértője. Karácsony Zoltán szerint már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat, például a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt.

Az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat. A többségüket betanított munkára hozzák, de a szakmunkások irán is élénk az érdeklődés.

Magyarországon most minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását tartják indokoltnak.

Karácsony Zoltán szerint most az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat.

A többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt. Probléma azonban a szakértő szerint, hogy egy toborzás átfutási ideje 14-15 hét, az adminisztráció – például a hatósági engedélyek kiadása – ugyanis lassítja a folyamatot.

Karácsony Zoltán arra is rámutatott, hogy 2023 első negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal 2020 óta először mért kevesebb üres álláshelyet, de még így is 83 ezer pozíciót tartott nyilván A legtöbb betöltésre váró munkahely a felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozások körében volt, az összes üres álláshely csaknem negyede tartozott ide. Míg a vezetői, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő, valamint a mezőgazdasági foglalkozások körében nőtt az üres álláshelyek száma, addig a többi foglalkozási főcsoportban csökkent.

Ha EU-s összevetést nézünk, akkor az látszik, hogy tőlünk nyugatra jóval nagyobb a munkaerőhiány. 2023 első negyedévében az Európai Unióban száz álláshelyre 2,8 betöltésre váró jutott. A legmagasabb pótlólagos munkaerő-kereslet Ausztriát, Belgiumot és Hollandiát (mindegyikben 4,7 százalék) jellemezte, míg a legalacsonyabb Bulgáriát, Spanyolországot, Lengyelországot és Romániát (0,9 százalék). A magyar adat 2,5 százalék.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük