Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Müller Cecíliáék beismerték: Kiderült, melyik COVID-vakcina teljesít a leggyengébben


Újabb információk jelentek meg a Magyarországon használt koronavírus-vakcinák hatékonyságával kapcsolatban. A nagyszabású kutatás eredményeiből egyértelművé vált, hogy a kínai Sinopharm-oltás teljesített a leggyengébben mind közül.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A HUN-VE néven futó vizsgálatsorozat alaposan felmérte, hogy a Magyarországon alkalmazott, az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák mennyire voltak hatékonyak. Ahogy a kutatás harmadik fázisából kiderült, idővel mindegyik oltóanyag veszített hatékonyságából, a leggyengébben azonban szinte minden tekintetben a Sinopharm-oltás szerepelt a delta variáns ellen a tavaly őszi járványhullám idején. Nemcsak az bizonyosodott be, hogy a kínai vakcina nyújtja a legalacsonyabb hosszú távú védelmet, hanem az is, hogy emlékeztető oltásként jóval kevésbé hatékony, mint a többi, itthon elérhető oltóanyag – számolt be az új eredményekről a Telex.

A kutatásban egyébként az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is közreműködött, és a szerzők között szerepel Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós is.

Apránként csepegtették az új információkat

A vizsgálatsorozat első része egyébként még azt mutatatta, hogy a Magyarországon széles körben használt 5 COVID-vakcina mindegyike erős védelmet nyújt a megfertőződés és a halálozás ellen. Ezek az adatok viszont csak a tavaly júniusig tartó időszakot tükrözték vissza, így azt még nem lehetett kiolvasni belőlük, hogy idővel milyen mértékben esik vissza az egyes oltóanyagok által nyújtott immunvédelem. Egy másik kutatás azonban megállapította, hogy bár mindegyik vakcina hatékonysága csökkent, a Sinopharm-, a Szputnyik V- és az AstraZeneca-vakcinánál nagyobb visszaesés volt tapasztalható, mint a két mRNS-alapú vakcina – a Pfizer és a Moderna – esetében.

Később a HUN-VE 2, vagyis az államilag is támogatott vizsgálatsorozat második fázisa megvizsgálta a 2021 vége és 2022 eleje közötti időszakot, pontosabban azt, hogy a védőoltás mekkora védelmet nyújtanak a delta és az első omikron variánsok ellen. Ez azonban jóformán csak annyit mutatott meg, hogy a harmadik oltás szükséges a védelem megerősítéséhez – az eredményeket azonban nem bontották le a különböző vakcinatípusokra.

A legfrissebb eredmények

A HUN-VE 3 eredményei július 22-én jelentek meg, ezeket az új adatokat azonban – a korábbiakkal ellentétben – nem verték nagy dobra. A harmadik kutatás a két és a három dózisból álló oltási sorozat eredményességét vizsgálta meg a tavaly őszi deltahullámban. Megnézték, hogy milyen hatékonysággal védenek a vakcinák a megfertőződés, a kórházba kerülés és az elhalálozás ellen, valamint kiderítették, mennyire tartós ez a védőhatás. A vizsgálathoz több mint 8 millió, 18 és 100 év közötti ember adatait használták fel.