Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Müller Cecília hivatala figyelmeztetést adott ki, nem árt résen lenni


A hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban nagyon magas, ugyanakkor a kedden és szerdán érkező lehűlés hatására csökkenhet a pollenkoncentráció, enyhülhetnek az allergiás tünetek – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közzétett pollenjelentésében.

A parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes, erős tünetek jelentkezhettek, amelyek a pollenkoncentráció-emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet az orr- és a szájnyálkahártya viszketése, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén szakorvos felkeresése – ajánlja az NNGYK.

A csalánfélék virágpora jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a kenderféléké alacsony-közepes, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat – írja az MTI.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük