Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kárpátaljai hadifoglyokat szállíthattak Magyarországra Kijev engedélye nélkül


Az Orosz Ortodox Egyház azt állítja, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra. Legalább tizenegy kárpátaljai származású hadifogolyról van szó, Budapest kérésére hozták őket ide.

(Borítókép: Ukrán hadifoglyok egy fogolycserét követően a donyecki régióban. Fotó: Reuters)

A döntést Ukrajnával nem egyeztették, pedig mindannyian ukrán állampolgárok, így Kijev beleegyezése szükséges lett volna. A közvetítő a Szuverén Máltai Lovagrend lehetett.

Tavaly nyáron az Orosz Ortodox Egyházat vezető Kirill pátriárka Orbán Viktor miniszterelnök nyomására került le az EU szankciós listájáról.

Az atv.hu megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket.

Semjén Zsolt azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

„Ez emberi és hazafias kötelességem”

– jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes.

Az atv.hu munkatársa megtudta, a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek közt zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó – erősítették meg, az Indexen megjelenteket úgy pontosítva: nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

(Forrás: hvgindex)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük