Hivatalosan január 20-án hagyta jóvá az Európai Unió illetékes tanácsa. Így ezentúl a lisztkukac kezelt (UV-fénnyel fertőtlenített) őrleményét az uniós határokon belül szabadon forgalmazhatják a kis-, és nagykereskedések további felhasználásra. Apró szépséghiba, hogy egyelőre nem kell hozzálátnunk a lisztkukac tenyésztésének házilag.
Ugyanis jelenleg egy francia cég szerzett négy esztendőre szóló kizárólagos jogot a lárva porítására, és forgalomba hozatalára.
Az említett cég a beszédes nevű Nutri’Earth, amely régóta foglalkozik már az élelmezési szakág megreformálásával. A franciák csak a tenebrio molitor, hétköznapi nevén a lisztbogár által jelentett lehetőséggel öt éve foglalkoznak már. A cég válogatott kutatói megtalálták a lehető legalkalmasabb alfajt, és annak lárvát a leginkább tápanyagdúsnak találták a további felhasználásra. Az engedélyezett típus kiválóan megfelelt a követelményeknek, bár sikérképző tulajdonsága messze elmarad a hagyományos, növényi lisztekétől.
Mi az a sikér? Tulajdonképpen a glutén, amire az emberiség körülbelül 10 százaléka érzékeny valamilyen formában és mértékben. Lényegében a sikér, és az azt alkotó fehérjék alkotják a búza, rozs vagy árpa magszemeinek 80 százalékát. Alapvetően a sikér alkotja a sült péktermékek, tészták, piskóták vázát.
A fenntarthatósági szempontok miatt a rovarfehérje-porok alkalmazása valóban a jövő útját jelentheti. Ugyan a kormány jelenlegi álláspontja távol áll ettől, és egyelőre fontosabb a hagyományos mezőgazdaság támogatása, ám kétségtelen, hogy a nyitás elkerülhetetlen. Igaz, még nem kell tartanunk a hagyományos áruk eltűnésétől. A lisztkukaccal készült termékeket az üzletekben, pékségekben egy jól elkülöníthető polcon, feltűntethető jelzésekkel kell ellátni. A speciális lárvapor felhasználható lesz kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, de még sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is.
/promotions.hu/