Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mostantól a külföldi rendszámú autókra is vadászik az ukrán rendőrség

Rossz hír a vámkezeletlen külföldi rendszámú autótulajdonosoknak: a rendőrség megkapta a hozzáférést a vámhatóság adatbázisához, mely lehetővé teszi a megengedettnél hosszabb ukrajnai tartózkodásáért kiszabható emelt összegű bírság helyszíni kiszabását.

A világhálón megjelent az egyik első ilyen jellegű bírság kiszabásáról készült amatőr videó. Az esetről a TSZN hírcsatorna számolt be, vette észre a KISZó.

A RIPORT SZERINT RENDŐRÖK ÉV ELEJÉN MEGKAPTÁK A HOZZÁFÉRÉST A VÁMHATÓSÁG ADATBÁZISÁHOZ, ÍGY GOND NÉLKÜL ELLENŐRIZNI TUDJÁK, HOGY KI ÉS MIKOR HOZTA BE AZ ORSZÁGBA A VÁMKEZELETLEN JÁRMŰVET, VAGY, HOGY A KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ AUTÓ TÚLLÉPTE-E A TRANZITÁLÁSI IDŐINTERVALLUMOT. A JÁRŐRÖK AZT IS LÁTJÁK, HOGY MELYIK HATÁRÁTKELŐN LÉPTETTÉK BE A KOCSIT.

A nyilvánosságra hozott felvételen a megállított sofőrnek a rendőr elmagyarázza, hogy a vámszolgálat adatbázisa szerint a külföldi rendszámú járművet nem ő hozta be az országba, így jogosulatlanul vezeti azt. A bírságolásról készült videóból az is kiderült, hogy az adminisztratív jogsértésekről szóló törvénykönyv 121. cikkelyének 8. részére hivatkozva 8500 hrivnyára bírságolják a törvénysértő autóst.

Mint ismert a megengedettnél hosszabb ukrajnai tartózkodásáért kiszabható pénzbírság minimális összege az adózatlan minimálbér 500-szorosa (8500 hrivnya), szabálysértés ismételt elkövetése esetén 17 ezer hrivnya pénzbírság is kiszabható, de az autó elkobzás is elrendelhető.

Az ominózus videón egy jogász is megszólal, aki szerint a rendőrök a törvényeknek megfelelően járnak el.

Megbízható forrásaink szerint a kárpátaljai rendőrség egyelőre nem kapott hozzáférést a vámszolgálat adatbázisához, a KISZó úgy értesült, hogy jelenleg csak Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben férnek hozzá az adatokhoz a rendőrök.

Forrás:

kiszo.net, kép illusztráció