Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

MNB jelentés: jön a 20 százalék fölötti infláció és jövőre is két számjegyű lesz a drágulás


Számításaik szerint a reálbérek jövőre 2,7-3,7 százalékkal csökkenhetnek. A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest.

Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, MTI/Koszticsák Szilárd

MNB friss Inflációs jelentésébe szerint jön a 20 százalék fölötti infláció és jövőre is két számjegyű lesz a drágulás, a cégeknek pedig valahogyan egy durván lelassuló növekedés időszakát kellene kibírni.

Az MNB háromhavonta teszi közzé az előrejelzését arról, mit vár a magyar gazdaságban. A legutóbbi, júniusban kiadott előrejelzést szinte teljesen át kellett írni. Ebből az is kiderült, hogy az 1592 milliárd forint pluszból, amit az első félévben kaptak az emberek a választás előtti időszakban, már több mint 1000 milliárd forintot elköltöttek vásárlásra, házra, autóra vagy nyaralásra. Az előrejelzés szerint az infláció 13,5-14,5 százalék között lehet idén, jövőre pedig 11,5-14 százalék között, míg a GDP idén 3-4 százalékkal nőhet, jövőre csak 0,5-1,5 százalékkal.

Nem számítanak nagyobb munkanélküliségre, idén 3,5 százalékos lesz, jövőre 3,5-3,7 százalék közötti a számításaik szerint. Nincs ennyire jó hírük a reáljövedelem terén, ahol idén 3,6-3,8 százalékkal nőhet, jövőre viszont már 2,7-3,7 százalékkal csökkenhet. A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest, amikor még 6,8-9,2 százalékos inflációt és 2-3 százalékos GDP-növekedést mondtak a következő évre.

Az MNB úgy számol, hogy a lakossági energiaár emelése idén szeptembertől egy éven át 2,5-3 százalékponttal dobja meg az inflációt. A szabályozott energia ára idén 20 százalékkal nőhet 2021-hez képest úgy is, hogy a drágább rezsit csak szeptembertől kell fizetni. Tovább súlyosbítja a bajokat az aszály, ez akár 1 százalékponttal is megnövelheti az áremelkedést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük