Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

MNB: 60 ezer milliárd forint megtakarítása van a magyar háztartásoknak


2012 és 2020 között vizsgálta az Állami Számvevőszék a lakossági megtakarítások alakulását, ezen belül is az államadósság-finanszírozásban betöltött szerepét a háztartásoknak. Az elemzés szerint nem sikerült a pénzügyi és megtakarítási piacnak eleget tennie annak érdekében, hogy érdemben csökkentse a lakosság nagy készpénzfelhalmozását. A jelentős készpénzállomány szembetűnő okaként hozzák fel, hogy a múltban sem volt és most sincs a piacon olyan, 3 évnél rövidebb megtakarítási forma, ami értékálló pénzelhelyezést biztosítana.Az ÁSZ friss elemzése olyan kérdéseket firtat, mint az állami szektor lakossági megtakarításokból való finanszírozása, a megtakarítás, megtakarítási hajlandóság, a háztartások nettó pénzügyi vagyona és annak összetétele, milyen pénzügyi konstrukciók versengenek a háztartások megtakarításaiért, továbbá érdekes kutatási terület volt még az állampapír értékesítés kiszorító hatásának értékelése.

A LAKOSSÁG NETTÓ PÉNZÜGYI MEGTAKARÍTÁSA 2012 ÉS 2020 KÖZÖTT MINTEGY DUPLÁJÁRA EMELKEDETT.

A különböző megtakarítási (befektetési) formák közül az időszakban a részvények, részesedések, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és a készpénz részaránya növekedett. 2020-ban a lakosság a megtakarításait mintegy 8,6 ezer milliárd forint értékben állampapírban, míg 12,1 ezer milliárd forintot bankbetétben tartotta – írja az Ász az elemzésében.

Már a jelentés vezetői összefoglalója kitér arra, hogy közel 20%-ban tartja a lakosság bankbetétekben a pénzét, részben azért, mert a jövedelmét egy banknál vezetett számlára utalják. A készpénzkímélő fizetési módokat előtérbe helyező törekvések ellenére azonban a 2012. évi 6,7%-ról a 2021. I. negyedévére 8,7%-ra emelkedett a készpénzhasználat.

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az elemzett időszakban Magyarországon

NEM ÁLLT A LAKOSSÁG RENDELKEZÉSÉRE OLYAN MEGTAKARÍTÁSI VAGY BEFEKTETÉSI FORMA, AMELY HÁROM ÉVNÉL RÖVIDEBB TÁVÚ, LIKVID, BIZTONSÁGOS ÉS LEGALÁBB ÉRTÉKÁLLÓ PÉNZELHELYEZÉST BIZTOSÍTOTT VOLNA.

Amennyiben egy megtakarítás, legyen az állampapír vagy bankbetét, nem tartja meg az értékét, úgy nem várható, hogy a lakosság ezt választja, feladva a készpénzes megtakarítás és pénzkezelés lehetőségét – teszik hozzá.

2021 második félévében már a 60 ezer milliárd forintot is megközelítette a háztartások nettó pénzügyi vagyona a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

2014-ban ugyanez az összeg 29 ezer milliárd, 2006-ban pedig 16 ezer milliárd forint volt.