Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mit hoz december időjárása: fagyokat vagy jótékony hótakarót, netán fehér karácsonyt?

Az idén is küzdelmes volt az ősz a mezőgazdaságban dolgozóknak, szinte mindent a csapadékmennyiség határozott meg – volt, ahol csak nagyon későn tudták megkezdeni a kukorica aratását, de az őszi talajmunkák elvégzésének sem kedvezett az időjárás. Nézzük, milyen időre számíthatunk decemberben!

koponyeg.hu

A december meteorológia szempontból az első téli hónapunk. Időjárását tekintve a télies jelleg elsősorban a rövid nappalokban, a sok felhőzetben, a gyakori ködben nyilvánul meg leginkább. A három téli hónapunk közül a december tekinthető a legenyhébbnek. Az esetek csupán 19 százalékában fordul elő, hogy ez a hónap az év leghidegebb időszaka. (45 %-os valószínűséggel a január, 29 %-os a február, míg 7%-os valószínűség mellett a november hónapunk a leghidegebb.)

Hőmérséklet

met.hu adatai szerint a 2000-es években egyre gyakoribb, hogy decemberben akár 18-20 fok körüli csúcsértékeket mérnek. 2006 december 6-án Máza településen 19 fokot mértek, 2017 december 12-én pedig Drávaszabolcson mértek ugyanennyit.

A leghidegebb napokon – 20 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de ez viszonylag ritkán fordul elő: 2001. december 25-én hajnali órákban csaknem -20°C-ig süllyedt a hőmérők higanyszála és napközben sem emelkedett -10 °C fölé.

December hónap folyamán, jóllehet intenzíven csökken a hőmérséklet, ebben a csökkenő tendenciában azonban két határozott felmelegedési periódus jelenik meg. December 19-én kicsúcsosodó melegedési periódus eredményeként a hőmérséklet újra eléri a hónap eleji értéket. A karácsony tájékán bekövetkező enyhébb időszak (dec. 25-30.) azonban már kisebb mértékű hőmérséklet-növekedést eredményez.

A sokéves átlag alapján hőmérséklet-visszaesés szokott bekövetkezni december 3-6., 10-15., 19-24. és 30-31. között. Jelentősebb mértékű felmelegedés jellemző december 15-19., illetve 25-29. között. A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 4 °C körül fordulnak elő, míg a hónap végén általában 2 °C alatti értékek jellemzőek.

A hónap során tovább csökken a nappalok hossza, növekszik ellenben a borultság és a ködhajlam. A hónap átlaghőmérséklete csaknem 5 fokkal alacsonyabb a novemberi értéknél. Az időjárás hasonlóan változékony és csapadékos, mint a novemberi, annyi eltéréssel, hogy gyakoribb a havazás és a havas eső előfordulása. A gyakori frontátvonulások ebben a hónapban is több napos országos csapadékhullást eredményeznek.

Csapadék

Az Észak-atlanti térség felől gyakran érkeznek enyhébb, nedvesebb légtömegek, melyek kiterjedt felhőrendszeréből több napos csapadékhullásokra számíthatunk (eső, hó egyaránt lehetséges). Emellett a mediterrán térség áramlási mezejéből is északabbi pályára kerülhet egy-egy ciklon, aminek eredményeképpen bőséges csapadékhullás jön létre a Kárpát-medencében.

A csapadék mennyisége az alföldi területeken általában 40-45 mm között alakul. A hegyvidéki, illetve a délnyugat-dunántúli területeken a havi csapadékösszegek átlaga eléri a 60-70 mm-t is. Szárazabb decemberben – mint 1972-ben – előfordult, hogy csupán 1 mm csapadék hullott, míg nedvesebb időjárásnál, mint például 1906 decemberében, akár 130 mm-nyi csapadék is hullhat.

A talaj vízkészletében attól függően tapasztalhatunk növekedést, hogy beáll-e a talajfagy vagy sem. A létrejött talajfagy ugyanis akadályozza a mélyebb rétegek felé történő szivárgást, így a talaj felszíne csaknem állandóan nedves a hónap során. Tovább csökken a párolgás mértéke, a csapadék mennyisége azonban kis mértékben csökken az előző hónaphoz képest.

Decemberben a gyakori ciklontevékenység eredményeképpen előfordulhatnak jelentős, 20 mm fölötti csapadékot adó záporok, mint 1976. december 7-én, amikor 24 mm-nyi csapadék hullott a Tiszántúl számos pontján.

Átlagosan 10 csapadékos nap fordul elő decemberben, de 1981-ben 21, míg 1972-ban nem volt csapadékos nap a hónap során. Legnagyobb valószínűséggel 14-16. és 25-26. között, illetve 30-án számíthatunk csapadékhullásra. December 3-án, 8-10. között, valamint 23-án csekély, 30%-os valószínűség körüli, illetve alatti a csapadék hullásának esélye. Nagyobb mennyiségű csapadékra, ami lehet hó és eső egyaránt, 12-én, 17-én, illetve 26-án számíthatunk, ami rendszerint hó formájában hullik.

Három alkalommal számíthatunk mezőgazdasági szempontból jelentős, 5-20 mm közötti, vízkészletet növelő csapadékra a hónap során. 1981-ben 8, míg 1971-ben, 1972-ben, 1983-ban, és 2001-ben nem volt jelentősebb (5 mm fölötti) mennyiségű csapadék december hónap folyamán.

A levegő telítettsége, azaz a relatív nedvességtartalma a hónap folyamán kisebb ingadozásokkal ugyan, de további emelkedést mutat, melynek eredményeképpen a ködhajlam is fokozódik. Hajnali órákban a gyakori köd mellett a dér- és zúzmaraképződés is mindennapos jelenségnek számít a hónap folyamán. A relatív nedvességtartalom átlagos értéke síkvidéki területeken 85-90% közötti.

Esni fog-e a hó?

December hónapban általában kialakul az első hótakaró hazánk síkvidéki területein is. Ez a hótakaró azonban nem tartós, általában néhány nap (maximálisan 8-10 nap) alatt elolvad, a vastagsága is 7-8 cm körüli. Így már érthető, miért van olyan ritkán fehér karácsony. Aki mégis reménykedik, a www.idokep.hu/karacsony oldalon nyomon követheti, hogy mennyi esély van december végén a hóesésre. A 2020 november 29-i állapot szerint az ország nagy részén 10-20 %-nál nagyobb esély nincs rá idén sem. Utoljára 2002-ben fordult elő, hogy az ország jelentősebb részén 5 centiméter körüli hó volt december 24-én.

A hótakaró megléte az őszi vetések áttelése miatt fontos kérdés: a kártevők jelentősebb csökkenéséhez erős fagyokra volna szükség, mely esetben azonban minimálisan 5-10 cm hótakaró volna ideális a szántőföldeken.

Ha nem esik a hó, legalább a nap süssön!

A nappalok rövidülése tovább folytatódik a hónap folyamán. A hónap eleji 9 órás nappalhosszúság a hónap végére 8,5 órára csökken. A napsütés havi mennyisége a síkvidéki területeken az előző hónapra jellemző értéknek csaknem a kétharmadára, 45-50 órára csökken. A napsütéses órák napi összege nem sokat változik a hónap során, 1-2,5 óra közötti értékek jellemzők. 2-2,5 órás napfénytartamokra számíthatunk szárazabb, illetve 1 órás napsütésre kevésbé száraz időszakokban.

A hónap folyamán legkevesebb napsütésre a sokéves átlagok alapján 5-én, 9-én, 16-17., illetve 29-30. között számíthatunk. Ekkor a napi napfénytartam értéke általában 1 óra körüli. A felhőzet előfordulási gyakorisága átlagosan 65-75%-os. A ködhajlam december 3-5., valamint 25-26. között tekinthető különösen jelentősnek.

/www.agroinform.hu/