Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Minimálbér emelés 2023: ennyi lehet jövőre a minimum jövedelem Magyarországon


A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is megszólalt a minimálbér-emeléssel kapcsolatban.

Fotó: Harmati András/Alfahír

A munkaadók is elfogadják a szakszervezetek igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, így körvonalazódik a megállapodás a tárgyalófelek közt a minimálbér emelése kapcsán – számolt be róla a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, hogy nem tartják elfogadhatónak, hogy 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen. A tárgyalások fő kérdése az infláció mértéke lesz, amiről egyelőre nincs pontos adat. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést prognosztizál jövőre. Ez alapján 2023-ban a miminálbér összege a lerosszabb esetben is 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet, de az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek tovább is nőhetnek. A Munkástanácsok Országos Szövetsége csak akkor elégedne meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség, és ezt a munkáltatói oldal megbízhatóan alátámasztja.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet elvárni, hogy jövőre is 20 százalékkal emelkedjen a minimálbér. Azt mondta, mivel még a tárgyalások korai szakaszában járnak, nem érdemes kokrét számokról beszélni , és még a kormányzati szerepvállalásról sincs információjuk, valamint a Pénzügyminisztérium előrejelzését sem ismerik. Perlusz László kiemelte: nem csak attól függ a minimálbér-emelés mértéke, hogy mekkorát emel a versenyszféra vállalkozói oldala, hanem attól is, hogy hogyan alakulnak a munkabérhez kapcsolódó adó- és járulékterhek. “Ez a válság, amely közelít, sokkal súlyosabb lehet, mint a Covid-válság” – jelentette ki. Ezért a munkaadók szorgalmazzák a kormánynál, hogy az energaintenzív kkv-kat megsegítő programot terjesszék ki a többi ágazatra is, legyen szektorsemleges.

VG


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük