Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mindent bevet a Magyar Honvédség, már Top Gun szimulátorral is toboroznak


Mint a sáskák, úgy lepték el a Lynx harci járművet a magyar katonák, amikor az először begördült a laktanyába. Erről is beszélt a Spirit FM Katonadolog című műsorában dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának haderőnemi szemlélőség szárazföldi szemlélője. Arról pedig, hogy az önkéntesekből is lehetnek-e tankot vezető katonák, Durgó Tamás alezredest, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettesét kérdezte Vogyerák Anikó.

Képünk illusztráció fotó: honvedelem.hu

A Magyar Honvédség az első, amelyik rendszeresíti Lynx-eket, ezek közül az első példány nemrég érkezett az országba. A honvédség feladata ezen túl az is, hogy részt vegyen a fejlesztésben, tesztelésben. Magyarországon összesen három zászlóaljat akarnak felszerelni ezzel a típusú harckocsival, ami 200 példány gyártását jelenti.

A Lynx-eket Magyarországon gyártják majd  – eleinte hazai használatra, később külföldre is. Az első harcjármű érkezésekor a laktanyában szolgáló katonák szinte megrohamozták a Lynx-et és a feletteseik hagytak is időt a jármű tanulmányozására. A harckocsi nagy előnye egyébként, hogy a páncélvédettség, a tűzerő és a mozgékonyság hármasát ideális módon ötvözi és minden 21. századi elvárásnak megfelel.

„Magyarországra települ a Rheinmetall gyártó cég egyik leányvállalata, és 2024-től ezeket az eszközöket itt fogják gyártani, összeszerelni, és mindazon tapasztalatokat, amit a Magyar Honvédség összeszed, beépítik folyamatosan az eszközökbe” – mondta dr. Lippai Péter dandártábornok.

De ezeket az eszközöket valakinek vezetnie, kezelnie is kell. A toborzás erre is jó – tette hozzá Durgó Tamás alezredes. Szerinte a COVID-helyzet segítette a toborzást.

„A mai fiatalokat, akik egyébként is az online térben mozognak, az ő elérésükre nagyon sok olyan megoldást dolgoztunk ki, ami eredményes. A toborzó rendezvényeken most egyre többször fogunk találkozni például VR-szemüveg alapú 3d-s szimulátorokkal” – emelte ki az alezredes.

A szimulátorokon egyébként Top Gun program fut, ezzel is könnyebben megszólítva a fiatalokat.

A beszélgetés meghallgatható a Spirit FM Spotify oldalán és megtekinthető youtubeon is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük