Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Mindenki kopogtatja, de mégis miről lehet megállapítani, hogy jó-e a dinnye?

A nyár egyik legnagyobb slágere a görögdinnye, de sajnos nem olyan egyszerű egy igazán érett példányt kiválasztani, ha nem tudod, mit is kell pontosan nézni. A szezonnak már saját rituáléjaként tekinthetünk arra a műsorra, mikor sokan kopogtatják, csapkodják a halomban álló gyümölcsöket, és szakértően nézik, melyik lesz a befutó, amelyik nem vizes, nem kásás, és elég érett is – írja a joy.hu.

Az igazán érett dinnye kocsánya kicsit száraz és barna már, hiszen az érett gyümölcs már “készen” van, az anyanövényre nincs már szüksége, ezért a kocsány elszárad. A túl friss kocsányú dinnye általában nem túl érett még.

Ha megütögeted a gyümölcsöt, kongó hangot hallhatsz, de ez a tévhittel ellentétben nem mindig azt jelenti, hogy érett, inkább azt, hogy sok benne a víz, nem szakadt a belseje, tehát igazából felesleges is kopogtatni, de ha mindenképp a füledre hallgatnál, a mélyebb kongást keresd.

Próbálj inkább a súlyából következtetni az ízre, hiszen az érett dinnyék nehezebbek, mint az éretlenebbek. Két egyforma méretű dinnye közül a súlyosabbikat válaszd. Ha csíkos dinnyét keresel, akkor figyeld a csíkok színét, ugyanis minél inkább vajszínű, annál érettebb. Ha már megvan a nyertes dinnye, mindenképp tedd hűtőbe, mert a melegben hamar megromlik vagy meglöttyed az állaga. Épp emiatt nagy melegben ne is vásárolj egy kupac aljáról dinnyét, hiszen nagy valószínűséggel már nem a legfrissebb az íze.