Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Minden második gyermek légúti panaszokkal covidos: Rusvai szerint későn indult az oltási kampány


Rusvai Miklós vírusszakértő szerint kiugróan megnőtt a koronavírusos esetek száma, szerinte az oltási kampányt már szeptember környékén el kellett volna indítani.

Fotó: Markovics Gábor Ripost

A Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján azt írták, felszálló ágba került a koronavírus-járvány, és Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nemrég be is jelentette, hogy a kormány mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron-variánsokra frissített Moderna-oltóanyagot vásárolt – a Telex cikke szerint azonban valaki elnézhetett egy nullát, ugyanis csupán 70 ezer vakcináról van szó.

Jelenleg azonban még csak a a Pfizer-, illetve a Janssen-oltások érhetőek el a háziorvosi rendelőkben – írja az ATV. Komáromi Zoltán, a DK szakpolitikusa szerint az új Pfizer-oltást kellett volna megrendelni, mert a régi nem elég jó az új Covid-törzsek ellen.

Megkésett oltási kampány

Rusvai Miklós vírusszakértő is megerősítette, hogy kiugróan megnőtt a megbetegedések száma, bár nem gondolja, hogy az új hullám miatt tömegesen kellene Covid-osztályokat nyitni. Ugyanakkor szerinte a mostani oltási kampány megkésett.

A bevásárlási láz, illetve később a családi találkozások a szilveszteri baráti összejövetelek miatt fokozódni fog a járvány, tehát erre a felkészülést, adott esetben a vakcinázási kampány beindítását nagyjából szeptember-októberben kellett volna elindítani

– mondta a virológus, aki a cukorbetegek, a hetven év felettiek, valamint a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők részére azt javasolja, feltétlenül vegyék fel az oltást.

Az ATV Híradó megkereste az NNK-t, arra voltak kíváncsiak, hogy mikortól elérhetőek az újonnan rendelt Moderna-vakcinák. Szintén megkeresték az országos tisztifőorvost, akitől azt szerették volna megtudni, hogy miért nem indult oltási kampány az ősszel. Választ egyelőre egyik helyről sem kaptak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük