Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Minden magyart érintő figyelmeztetést adtak ki a magyarországi áruházláncok


Egy-egy élelmiszertermék eseti elmaradása a boltok polcairól még nem üzeni azt a vásárlóknak, hogy vészes áruhiány vagy élelmezési válság közeleg, ezért továbbra sem indokoltak a pánikszerű felhalmozások a háztartásokban – figyelmeztetnek a magyarországi áruházláncok.

Illusztráció FORRÁS: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA

Általánosan elmondható, hogy

AZ ESETI ELAKADÁSOK ELLENÉRE SINCS RENDSZERSZINTŰ ÁRUHIÁNY A MAGYARORSZÁGI ÜZLETEKBEN, ÉS A JÖVŐBEN SEM VÁRHATÓ, HOGY EGYES TERMÉKKÖRÖK KÉSZLETEI VAGY AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK A PÁNIKVÁSÁRLÁSOKRA OKOT ADÓ MÉRTÉKBEN FOGYJANAK EL

– szögezte le a Magyar Nemzetnek Vámos György, a napi fogyasztási cikkek lakossági keresletét többségében kiszolgáló áruházakat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakember azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a baloldali sajtóban egyre többször azzal riogatnak: a boltokban üres polcok, bizonyos terméktípusokból pedig hiányos választék jelzi a „közelgő élelmezési krízist”, amit a közösségi oldalakon néhány vásárló is hangoztat az egyéni tapasztalatok alapján.

Egy-egy termék vagy adott gyártó konkrét márkájának átmeneti eltűnéséből nem szabad általánosítani, hogy áruhiány van”– figyelmeztetett a főtitkár, aláhúzva, hogy a magyar élelmiszer-kereskedelem európai mércével tekintve is kiemelkedően biztonságos, ez a járványidőszak váratlan nehézségeivel tűzdelt éveiben már bebizonyosodott.

„A járványhullámok okozta fennakadásokat is a kormánnyal szoros, napi koordinációs együttműködés mellett a beszállítókkal, a mezőgazdasági termelőkkel és az élelmiszeriparral közösen mindig sikerült megoldani” – emlékeztetett Vámos György.

Azt már megéltük az elmúlt hetekben, hogy előfordult egy-egy termék elérhetőségének akadozása, például a napraforgó-étolaj esetén elfogyott valamely adalékanyag, amit pótolni kellett külföldről, és így a gyártó nem tudott időben szállítani egy adott márkát a boltokba. Ez ugyanakkor

közel sem jelent rendszerszintű áruhiányt, hanem eseti fennakadást, amelyet a hiányolt árucikk visszatéréséig pótoltak az üzletek más gyártó, más márkájú termékével. Olyan nem fordult elő, hogy teljesen elfogyott az étolaj, és sehol nem lehetett kapni, hanem bizonyos márkák gyakrabban cserélődhetnek a kínálatban– mutatott rá.

Vámos György szerint szembe kell nézni azzal is, hogy ha a háború hosszasan elhúzódik, akkor senki nem tudja megjósolni, hogy egy-egy terményből, mezőgazdasági alapanyagból milyen készlet áll a gyártók rendelkezésére a jövőben.

Kiemelte, hogy amennyiben átmeneti fennakadás adódik az élelmiszerpiacon, egész biztos, hogy a hazai rendszer kezelni tudja azt, ezért az esetileg tapasztalt jelenségek nem adnak okot a félelemre.

Időlegesen lehet feszültség egy-egy konkrét árucikk esetén, de ezekből a beszállítók jellemzően többfélét visznek az üzletekbe, és mindig vannak helyettesítő termékek, amelyek választékát a helyzetre való tekintettel tovább bővítik a kereskedők.Ha egy megszokott márka éppen hiányzik, erre válaszul nem kell felvásárolni az összes alapvető élelmiszert

– fogalmazott Vámos György.

Hangsúlyozta, hogy elsősorban a háborútól, illetve a nemzetközi piaci folyamatoktól függ egyes összetevők elérhetőségének alakulása, ám az alapvető élelmiszerekből itthon hosszabb távon is stabil a készlet, amelyet a multiláncok a nemzetközi beszerzési hálózatuk révén szükség esetén gyorsan ki tudnak egészíteni.