Közzétette - Kategória - Országos hírek

FACEBOOK OLDAL

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

TWITTER BEJEGYZÉSEK

FACEBOOK VIDEÓK

INSTAGRAM KÉPEK

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására

Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbetegedésekre – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere Budapesten sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László Kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Elszórtan jelent meg a betegség Európában

Hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Kásler Miklós elmondta, a kínai koronavírusról annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik, már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, és a járási hivatalok munkatársai is.

Elmondta, az Egészségügyi Világszervezet által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe.

Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Közölte: gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.

Egyelőre nem vezettek be utazási korlátozásokat

„Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is” – mondta Müller Cecília.

A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszer-kezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

MTI