Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztése ment végbe az elmúlt években – A kormány a jövőben is nemzetstratégia ágazatként kezeli a sportot


Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztése ment végbe az elmúlt években – ezt a nyíregyházi sportújságíró-kongresszuson jelentette ki a térség egyéni országgyűlési képviselője, és hozzátette, hogy a magyar kormány a jövőben is nemzetstratégia ágazatként kezeli a sportot, területén pedig megtartja az eddigi támogatásokat.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kétnapos kongresszust Kovács Ferenc polgármester, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta: indokolt, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) a városukban tartja idei kongresszusát, hiszen Nyíregyháza egy igazán sportos város.

Az elmúlt nyolc-tíz évben Nyíregyházán a sport területén számos fejlesztés történt, amelyek eredményeként olyan hazai és nemzetközi versenyeket, illetve programokat sikerült a városba hoznunk, amelyek a sportújságírók figyelmét is felkeltették” – mondta.

Többek között megemlítette a Continental Arénát, a régóta várt jégpályát, a városi uszodát, a közép-európai szinten is egyedülálló Atlétikai Centrumot, amelyben a közelmúltban először rendezték meg vidéken a sportágban a fedett pályás országos bajnokságot.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy már megkezdődött az új labdarúgó stadion építése, hamarosan elkészül egy tornacsarnok, továbbá a teniszcentrumot is felújítják.

Szabó Tünde államtitkár, Nyíregyháza és térsége országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy ha egy város vezetői sportosak, akkor a lakói is sportosak, sportszeretők és ezáltal egészségesebbek lesznek.

Hozzáfűzte: nemcsak a sport, hanem a kultúra, az egészségügy és az oktatás területén is jelentős fejlesztések zajlottak a városban, ahol szinte minden sportág megtalálta az otthonát.

A sportért felelős államtitkár ezután előadásában a kormány által a magyar sport területén az elmúlt 12 évben elért eredményeket foglalta össze. Emlékeztetett arra, hogy annak idején súlyos örökséget vettek át, és a kormány 2010-ben úgy határozott, hogy a sportot kiemelt stratégiai ágazatként kezeli.

Három célt tűztek ki: egyrészt bevezették a mindennapos testnevelést, amelynek köszönhetően ma már minden magyar gyerek naponta legalább 45 percet sportol.

Emellett az elmúlt években minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztését hajtották végre, így felépült többek között a Duna Aréna, a Puskás Aréna és a kézilabda aréna, az MVM Dome, amelyek olyan kiemelkedő nemzetközi sportesemények helyszínei lettek, mint a vizes vb, a labdarúgó és a kézilabda Európa-bajnokság.

Az államtitkár megjegyezte, ezen kívül kiemelt támogatásban részesítették a fővárosi és a vidéki sportegyesületeket, számos diák- és utánpótlásprogramot indítottak el, a TAO-val megteremtették a hat látvány-csapatsportág működésének feltételeit, támogatnak 16 kiemelt, és felzárkóztattak további 23 sportágat.

Kitért arra is, hogy enyhítették a koronavírus-járvány hatására a sportegyesületeknél és szövetségeknél jelentkezett negatív hatásokat, továbbá elősegítették a sportszakmai működés helyreállítását.

A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében 777 településen, csaknem 1000 beruházást hajtottak végre,

valamint kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékkal élő sportolók támogatására.

Szabó Tünde zárásként hangsúlyozta, a kormány továbbra is nemzetstratégia ágazatként kívánja kezelni a sportot, és a területén megtartja az eddigi támogatásokat a jövőben is.

/hirado.hu/