Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Milyen oltást kapott? Ilyen betegségeket okozhatnak ezek a vakcinák, itt vannak a mellékhatások


99 millió ember bevonásával készült tanulmány, aminek az eredmény epénteken jelent meg a Vaccine című nemzetközi folyóiratban. Ez erősítette meg a koronavírus elleni vakcinák ritka mellékhatásait.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az eddigi legnagyobb oltóanyag-biztonsági vizsgálatban a Covid-19 vakcina két új, de rendkívül ritka mellékhatását fedezték fel. Ezek egy neurológiai rendellenesség és a gerincvelő gyulladása – írja a The Guardian. Az Ausztráliából, Argentínából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról, Skóciából és Kanadából származó tesztalanyok bevonásával végzett vizsgálat azt is megerősítette, hogy a korábban ismert vakcinaszövődmények ritkák. Így a kutatók az is hangsúlyozták, hogy a koronavírus elleni védőoltás előnyei „messze felülmúlják” a kockázatokat.

A kutatáshoz a tudósok anonimizált elektronikus egészségügyi adatokat elemeztek, hogy összehasonlítsák a Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca vakcina beadását követő 13 különböző agy-, vér- és szívbetegség gyakoriságát azzal a gyakorisággal, amellyel ezek a betegségek a világjárvány előtt várhatóak lettek volna a lakosság körében. A vizsgálat nagy pontossággal igazolta az mRNS-vakcinák (Pfizer és Moderna) és a ritka mellékhatások, a myocarditis (szívizomgyulladás) és a pericarditis (szívburokgyulladás) közötti összefüggéseket is. Ezenkívül az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos ritka mellékhatásként megerősítést nyert az izomgyengeséget okozó Guillain-Barré-szindróma és az agyi szinusz trombózis – egyfajta vérrög az agyban – is.

Az AstraZeneca oltás esetében egy új melléhatásra is fény derült.

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban az adatelemzés során azonban egy új és szintén ritka mellékhatást – a központi idegrendszert érintő, az agyban és a gerincvelőben gyulladást és duzzanatot okozó poszt-infektív encephalomyelitist – is azonosítottak.

A felfedezés arra késztette a vizsgálatban részt vevő kutatókat, hogy a mellékhatást egy második vizsgálat elvégzésével egymástól függetlenül megerősítsék. Ehhez egy külön adathalmazt is elemeztek 6,8 millió ausztrálról, akik az AstraZeneca vakcináját kapták meg. Nemcsak megerősítették a fertőzés utáni agyvelőgyulladást mint ritka mellékhatást, hanem egy másik ritka mellékhatásként a gerincvelő gyulladásaként ismert transzverzális myelitist is felfedezték. A koronavírus elleni vakcina beadását követően a betegség kialakulásának kockázata azonban mindkét esetben rendkívül alacsony.

Jim Buttery professzor, aki részt vett a vizsgálatban, elmondta: „A ritka mellékhatásokról csak akkor fogunk értesülni, ha a vakcinát már több millió embernek beadták”. Ugyanakkor az oltás mellett szólalt fel, mivel például a szívizomgyulladás kockázata például nagyobb a koronavírus-fertőzés esetén, mint az oltás után.

Mindkét betegség súlyos, de a betegek általában felépülnek belőlük – mondta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük