Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Milyen nehéz lehet az iskolatáska? Maximum ekkora lehet(ne) a súlya a szakemberek és a jogszabályok szerint


2004 óta jogszabály rögzíti az iskolatáska súlyának csökkentésére irányuló intézkedéseket. Az utóbbi években szerencsére a szülők és az iskola is igyekeznek odafigyelni rá, hogy ne terheljék túl fizikailag a gyerekeket. Jó esetben, amelyik tantárgyból lehet, az alsós diák a padban hagyhatja a tankönyvét, füzetét, nem kell hazacipelnie mindennap.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, legfeljebb ilyen súlyú lehetne az iskolatáska. Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm – írja az Alon.hu.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek és a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába. Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását.

Érdemes figyelni a gyermek tartását és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni. A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges.

A gyerekek növésben lévő szervezetére, gerincoszlopára különösen rossz hatással van a túl nagy súlyú iskolatáska. De mekkora is lehet az a tömeg, ami már sok nekik? Dr. Márkus István, a Budai Egészségközpont gerincgyógyász, gerincsebész szakorvosa szerint az alábbi szempontokra különösképpen oda kell figyelni az iskolatáska kiválasztásakor.

Legfeljebb hány kiló lehet az iskolatáska?

Fontos, hogy a telepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát, ezért minél könnyebb anyagból készült, annál jobb. Egy első osztályos gyermek testsúlya jellemzően eléri a 20 kg-ot – írja a Femina.hu.

Ha ezt vesszük alapul, akkor a 6-7 éves gyerek iskolatáskájának súlya tanszerekkel együtt körülbelül 2-2,4 kg lehet. Ezenkívül még az alábbi fontos szempontokat érdemes figyelembe venni az iskolatáska kiválasztásakor.

Milyen a jó iskolatáska?

  • Az ideális iskolatáskának két vállpántja van, így mindkét vállra egyforma mértékű súly nehezedik, ezáltal pedig elkerülhető a gerinc féloldalas terhelése. Fontos, hogy a pánt ne szorítsa a gyermek vállát, és széles, párnázott legyen.
  • A merevített, párnázott hátrész nemcsak a tartást segíti, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését.
  • Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.
  • A táska mérete is döntő: ne érjen túl a tarkón, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el – így nem ütődik minden lépéskor a deréknak -, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

Fontos a rendszeres testmozgás

– A prevenciónak nagy szerepe van, így a fentiek mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, hogy erős és nyújtható legyen az izomzatunk, amely a gerincünket ideális testhelyzetben tartja. A mozgással elkerülhetők és javíthatók a tartáshibák, valamint az esetleges túlerőltetéssel járó, gerincízületi fájdalmak. A rendszeres sport segít az állóképességünk erősítésében, fokozza erőnlétünket, és a testünk ellenálló képességét. Ráadásul javítja az agyunk működését, így pozitív hatással lehet gyermekünk tanulási képességére is – mondta dr. Márkus István.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük