Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Milliárdos fejlesztéssel segíti az új felbukkanó fertőző betegségek felderítését a kormány


1,2 tized milliárd forintból fejlesztik a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Nemzeti Laboratóriumot. A beruházás lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelkedő munkát végezzenek az új felbukkanó fertőző betegségek felderítése területén.

Fotó: PTE

Növekedhet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatási teljesítménye és szélesedhet a magyarországi és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele egy 1,25 milliárd forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően – jelentette be az intézmény vezetője Pécsen. Jakab Ferenc, az intézmény székhelyén, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban rendezett sajtótájékoztatón közölte: az Európai Unió és a magyar kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a VNL-nek a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében – írja az MTI.

A forrás segítségével tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek, az úgynevezett virális zoonózisok terén a VNL. Emellett az intézmény olyan nemzetközi kapcsolatokat tud kiépíteni a tudományos intézményekkel és piaci vállalkozásokkal, amelyekre korábban nem volt lehetősége. A forrás a szakember-utánpótlás biztosítását is segíti majd – tette hozzá.

“A fejlesztés keretében kisebb részben kutatási műszereket is beszereznek” – mondta a szakember.

Jakab Ferenc emlékeztetett: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a zoonózisok milyen komoly hatással járhatnak az emberiségre, és milyen jelentősége van a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásoknak világszerte. Szerinte éppen emiatt kell egyre nagyobb erőforrásokat átcsoportosítani az ilyen megbetegedéseket vizsgáló tudományos kutatásokra.

Az eseményen a sajtó rendelkezésére bocsátott írásos összegzés szerint a pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli Magyarországon, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és – egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként – 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.