Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Miért fontosak a vitaminok?


vitamin

Tudja meg, miért van szüksége ezekre az anyagokra, és mik a legjobb természetes forrásaik.

A szervezetnek a növekedéshez és normális működéshez vitaminokra – azaz saját maga által elő nem állítható anyagokra – van szüksége. Minden vitaminnak megvan a saját feladata az egészség megőrzésében. A tartós vitaminhiány súlyos betegségekhez vezet.

A VITAMINOK
A-, C-, D-, E-, K-vitamin, illetve a B-vitaminok: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), biotin (B7), folsav (B9) és kobalamin (B12).

A négy zsírban oldódó vitamint – A, D, E és K – a zsírszövetek tárolják. A többi kilenc vitamin vízben oldódik, ezért rendszeresen pótolni kell őket, mert a vizelettel hamar távoznak a szervezetből. A vízben oldódó vitaminok közül egyedül a B12-vitamint tárolja a máj.

A vitaminokhoz a legjobb, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás révén jut. Összefoglalónkból megtudhatja, miért van szüksége ezekre az anyagokra és melyek a legjobb természetes forrásaik.

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK
A-vitamin

Nélkülözhetetlen: a sejtek működéséhez, az egészséges hajhoz, bőrhöz, körmökhöz, fogínyhez, mellékveséhez, csontokhoz és fogakhoz; véd a farkasvakságtól és valószínűleg (amennyiben nem dohányzik) a tüdőráktól.
Forrásai: lazac, más hideg vízi halak; tojássárgája; tejtermékek.

D-vitamin
Nélkülözhetetlen: segíti a kalcium felszívódását a bélből; építi és karbantartja a csontokat, fogakat.
Forrásai: tejtermékek; szója- és rizsitalok; vaj; tojássárgája; zsíros halak; csukamájolaj; napozáskor a szervezet is termeli.

E-vitamin
Nélkülözhetetlen: fontos antioxidáns védi a zsírsavakat; karbantartja az izmokat, vörösvérsejteket.
Forrásai: tojás, növényi olaj, margarin, majonéz; magvak; dúsított gabonatermékek.

K-vitamin
Nélkülözhetetlen: a véralvadáshoz.
Forrásai: spenót, brokkoli, leveles zöldségek; máj.

VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK
C-vitamin (aszkorbinsav)

Nélkülözhetetlen: erősíti az érfalakat; támogatja a sebgyógyulást, a vas felszívódását; véd az érelmeszesedéstől; erősíti az immunrendszert; fontos antioxidáns.
Forrásai: citrusfélék, dzsúszok; dinnyefélék, bogyós gyümölcsök; paprikák; brokkoli, burgonya; egyéb zöldségek, gyümölcsök.

Tiamin (B1)
Nélkülözhetetlen: az anyagcseréhez, emésztéshez; az idegműködéshez.
Forrásai: disznóhús; hüvelyes növények; magvak; dúsított gabonafélék

Riboflavin (B2)
Nélkülözhetetlen: az anyagcseréhez; a stresszoldáshoz; javítja a látást; jót tesz a bőrnek.
Forrásai: dúsított lisztből készült termékek; sovány húsok, baromfi; tejtermékek; szója- és rizsitalok; gomba.

Niacin (B3)
Nélkülözhetetlen: az anyagcseréhez; a növekedéshez; nagy mennyiségben valamelyest csökkenti a koleszterinszintet.
Forrásai: sovány húsok, baromfi, halak; tej; tojás; hüvelyes növények; kenyér, gabonafélék.

Pantoténsav (B5)
Nélkülözhetetlen: az anyagcseréhez; csökkenti a vércukorszint-ingadozást; kell egyes hormonok és a koleszterin termeléséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Forrásai: szinte minden táplálék.

Piridoxin (B6)
Nélkülözhetetlen: az idegrendszer működéséhez; a vörösvérsejtek szintéziséhez; segíti a fehérjék és szénhidrátok szintézisét, az anyagcserét
Forrásai: húsok, halak; gabonafélék; banán; leveles zöldségek; burgonya, szójabab.

Biotin (B7)
Nélkülözhetetlen: az anyagcseréhez.
Forrásai: tojássárgája; szójabab; teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, magvak; élesztő.

Folsav (B9)
Nélkülözhetetlen: a DNS, RNS és a vörösvérsejtek képződéséhez, aminosavak szintéziséhez; a fejlődési rendellenességek megelőzéséhez.
Forrásai: máj; élesztő; leveles zöldségek; spárga; narancslé; dúsított liszt; avokádó; hüvelyes növények.

Kobalamin (B12)
Nélkülözhetetlen: a vörösvérsejtek, a DNS, az RNS, illetve az idegsejteket védő velőshüvely képzéséhez.
Forrásai: minden állati táplálék.

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐRE VAN SZÜKSÉGE?
Vitaminszükségletét befolyásolja életkora, neme, általános egészségi állapota, valamint hogy ezekből az anyagokból mennyihez jut táplálkozása során. A szervezetben egyedül a D- és K-vitamin termelődik, de ezekből is bevitelre szorul. A legjobb a vitaminokhoz a helyes táplálkozás révén jutni. Az egészséges felnőttek nagy részének nincs szüksége kiegészítőkre, ha kiegyensúlyozottan étkezik. Ennek ellenére vannak olyanok, akik rászorulnak külön vitaminkészítményekre:

• Az állapotos és termékeny korban lévő (különösen a terhességet tervező) nőknek folsav (B9)-pótlásra lehet szükségük a magzatnál a fejlődési rendellenességek elkerüléséért.
• Idősebb felnőttek, különösen a változó kor utáni nők szedjenek D-vitamint a csontritkulás megelőzéséért.
• Az ötven éven felülieknél gyakran hiányzik a B12-vitamint felszívó anyag feldolgozásához, ezért előnyös lehet számukra a B12-vitamin szedése.
• A vegetariánusoknak érdemes megfontolniuk a B12-vitamin szedését, mivel ezt a növényi táplálék nem tartalmazza.
• A szigorú diétára fogott vagy többféle ételallergiától szenvedő betegeknek hasznos lehet multivitaminok szedése.

Ha a fenti kategóriák valamelyikébe tartozik, beszélje meg orvosával, milyen adagban szedjen kiegészítőt. A többségnek azonban a leghasznosabb, ha tabletták vagy porok helyett az étrend révén veszi magához a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. A kiegészítőkben lévő vegyületek kevésbé hatékonyak, mint az ételekben lévők, és a helyes táplálkozással olyan hasznos anyagokhoz – rostokhoz, esszenciális zsírsavakhoz és növényi eredetű antioxidánsokhoz – is hozzájut, amelyeket a kiegészítők nem tartalmaznak.

rd.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük