Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mi történne, ha radioaktív sugárzás érné Magyarországot? Ennyien férnének el az óvóhelyeken


Ha radioaktív sugárzás érné Magyarországot, például azért, mert az orosz hadsereg taktikai atomfegyvert vetne be Ukrajna ellen, akkor hazánkban rendelkezésre állnának óvóhelyek.

Képünk illusztráció Fotó: szellemvarosok.blog.hu/

Ha radioaktív sugárzás érné Magyarországot, például azért, mert az orosz hadsereg taktikai atomfegyvert vetne be Ukrajna ellen, akkor hazánkban rendelkezésre állnának óvóhelyek.

Magyarországon jelenleg 132 mérőállomásról érkeznek gammadózisteljesítmény-adatok a BM OKF-en működő országos radiológiai monitoringközpontba, amelyek jeleznék, ha az országot radioaktív szennyezés érné, idézi a Napi.hu a Mfor cikkét.

Ez történne, ha radioaktív sugárzás érné Magyarországot

A katasztrófavédelem minden megyében működtet Katasztrófavédelmi Mobil Labort, melyek segítségével meg lehet vizsgálni a sugárzási viszonyokat. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy egy olyan nukleáris katasztrófa esetén, ami az országot is érintené, lenne-e hová menekülnie a lakosoknak.

A Budapesten található, közel három és fél ezer óvóhely fele jelenleg ki van adva boltnak, raktárnak és edzőteremnek, de ezek bérbeadását úgy engedélyezték, hogy szükség esetén 48 órán belül vissza lehessen alakítani őket óvóhellyé, derül ki a cikkből.

A régi óvóhelyek mellett újak is épültek, a nagyobb bevásárlóközpontok és üzleti negyedek alatti parkolókat és mélygarázsokat úgy alakították ki, hogy szükség esetén polgári védelmi célokra is lehessen őket használni. Ilyen például a MOM Park, vagy a Westend City Center is, írják.

Az 50-es években sok légoltalmi létesítmény épült az országban, de ezekből mostanra több eltűnt. A megmaradt metróalagutak, légópincék és mélygarázsok, az olyan ismertebb, nagy óvóhelyek, mint a kőbányai sörgyár, a budafoki borpincék vagy épp a gellérthegyi Sziklakórház együttesen körülbelül 600-700 ezer embert képesek befogadni vészhelyzet esetén, derül ki a cikkből.

A metróvonalak közül a kettes és a hármas szintén használható óvóhelyként, ezek kapacitása körülbelül 220 ezer fő.

Budapesti vészhelyzet esetén a legfőbb parancsnok a Fővárosi Önkormányzat Védelmi Bizottságának vezetője, azaz a főpolgármester lenne, az ő utasítására nyithatnák ki például az óvóhelyek lezárt acélzsilipjeit, írják. Nem csoda, hogy ilyen sokan látták ezt a megrázó videót: a virtuális valóság megmutatja, milyen átélni egy atomrobbanást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük