Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ezeken az országrészeken rendkívül veszélyes a csapvíz Magyarországon


Néhány helyen Magyarországon olyan koncentrációban van jelen szervetlen arzén a vízben, aminek már egészségkárosító hatása lehet. Szakértők leplezték le, hogy valóban tartani kell-e tőle.

Forrás: NNGYK

A szervetlen arzén sajnos bizonyítottan bőr, hólyag, vese, és tüdődaganatot idézhet elő. Kis koncentrációban történő tartós bevitel esetén ezenkívül többféle krónikus, nem-daganatos betegség előidézésében is szerepet játszik.

Pénzcentrum foglalkozott a téma kutatásával és alaposan a mélyére ástak. A Makói és Hódmezővásárhelyi járások egyes településein mértek legalább 0,0384 milligrammot literenként, ami a megállapított normális szintnek bő háromszorosát jelenti.

„Az ország számos pontján vannak vízminőségi problémák. Van, ahol ezt főleg és elsősorban látványban mutatkozik meg, de nagyon sokszor magában a víz minőségében is, tehát a tisztaságában” – mondta a lapnak a Víz Koalíció egyik önkéntese, Magyar-Ábel Ágnes.

Kiemelte azt is, hogy nem a vízminőséggel van sokszor a probléma, hanem magvával a vízhálózattal, tehát a vezetékekkel. Mire eljut a családokhoz a víz addigra már mindenféle szennyeződés éri. Természetesen erre mihamarabb megoldást kell találni.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint fennáll a kockázata annak, hogy az ivóvíz szolgáltatás jelenlegi formájában hosszú távon nem lesz fenntartható. Ugyebár az se egészséges, ha állandóan műanyagpalackokból vásároljuk a vizet. Ki is mutatták, hogy jóval kevesebb mikroműanyag kerül a szervezetünkbe, ha csapvizet iszunk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük