Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Mi adhat reményt? Íme a 6 legígéretesebb koronavírus-kezelés


Fotó: 123rf.com

Miközben a valódi Covid-19 elleni gyógyszer még várat magára, több áttörés is született, melyek segítségével a koronavírus kezelése valamelyest lehetséges.

Mióta megjelent a koronavírus a világon, számos különböző gyógyszert és terápiát próbálnak ki és alkalmaznak a betegség ellen. Vannak pozitív eredmények, melyek elkezdhetik csökkenteni a kórházban elhunytak számát, ám még mindig hosszú út áll a kutatók előtt, hogy elmondhassák: mindenkit meg tudnak gyógyítani.

Az alábbi gyógyszerek és terápiák azonban eddig ígéretesnek bizonyultak a koronavírus elleni küzdelemben.

1. Dexametazon
Alkalmazása sikertörténetnek is tekinthető, mivel igen olcsó gyógyszer, s rengeteg készlet van belőle szerte a világon. Kimutatták, hogy életeket ment. Ezen alacsony dózisú szteroid segítette elő nyolcból egy beteg túlélését azok közül, akik lélegeztetőgépen voltak az Oxfordi Egyetemen végzett Felépülés vizsgálat során.

Az eredményeket 2020 június közepén jelentették be. A dexametazon szteroid ma már a legbetegebb koronavírus-fertőzöttek szokásos kezelési módja. Az adatok megbízhatóak, mivel a világszerte végzett Covid-19 kezelések legnagyobb, randomizált vizsgálatait tartalmazzák, s az Egyesült Királyság szinte minden kórházát bevonja. A dexametazon 60 éve létezik, így szabadalmaztatott és olcsó.

2. Gyógyító vérplazma
Ez a plazma a Covid-19-ből felépült emberektől összegyűjtött, vírusellenes antitesteket tartalmazza. Donald Trump amerikai elnök nagyon lelkes lett, amikor az amerikai elnökválasztási kampány elindult és sürgős engedélyeztetést jelentett be a kezelésre, mely állítása szerint megakadályozhatja a halálesetek 35 százalékát. Noha a plazmát sikeresen alkalmazták egyéb betegségek kezelésére, a legtöbb szakértő még mindig azt mondja: a vizsgálatokból még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték arra, hogy tisztán lássák, mennyire és mely betegeknél működik jól a vérplazma.

3. Remdesivir
A gyógyszert sürgősségi felhasználásra engedélyezték az Egyesült Államokban, Indiában, Szingapúrban, az Európai Unióban, Japánban és Ausztráliában súlyos tünetekkel küzdő embereknél. Drága gyógyszer, melyet eredetileg az amerikai Gilead Sciences cég gyártott a Hepatitis C ellen, és amelyre a készítmény hatástalannak bizonyult. Ezután újrafelhasználásra került, az Ebola ellen.

A koronavírusnál, úgy tűnik, a betegek átlagos kórházi tartózkodásának ideje 15-ről 11 napra rövidül az alkalmazását követően. Ám az még mindig nem világos, vajon drámai hatással van-e a fertőzés miatti elhalálozások csökkentésére.

4. Tocilizumab
Számos gyulladáscsökkentő kezelést tesztelnek a kutatók, hogy lássák, segítenek-e. Amikor az immunrendszer reagál a koronavírusra, gyulladást okozhat. A Tocilizumab antitest, melyet normális esetben a reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmaznak, s injekcióval adják be az IL-6 gyulladásos fehérje blokkolása céljából.

A 2020 márciusi, súlyos olaszországi Covid-19-járvány idején előnyösnek bizonyult azon betegek számára, akiknek ezt adták: kevésbé volt valószínű, hogy lélegeztetőgépre kerülnek vagy meghalnak. Azonban a számok viszonylag kicsik voltak, ráadásul ez egy megfigyeléses tanulmány volt, nem pedig véletlenszerű vizsgálat, amelyet azért végeznek, hogy megállapítsák, azok járnak jobban, akik megkapnak egy bizonyos gyógyszert, vagy akik nem. A Felépülés vizsgálat mindenesetre a Tocilizumabot is vizsgálja. A Roche vállalat szerint a közelmúltbeli kísérletek csalódást okoztak, de a cég szeretné feltárni a gyógyszer alkalmazásának más módjait.

5. Vérnyomáscsökkentő tabletták

A tudósok szerint azoknak az embereknek, akik vérnyomásuk miatt gyógyszeres kezelés alatt állnak, maradniuk is kell ennél koronavírus idején. A Kelet-Angliai Egyetem tanulmánya ugyanis megállapította, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél a Covid-19 által okozott kritikus betegség vagy halál kockázata jelentősen alacsonyabb volt, amennyiben angiotenzin-konvertáló enzim inhibitorokat (ACEi) vagy angiotenzin receptor blokkolókat (ARB) szedtek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy e gyógyszerek hasznosak lennének koronavírus-fertőzésben szenvedőknek, ha nincs magas vérnyomásuk.

6. Inhalált béta interferon

A Southamptoni Egyetem tudósai kisméretű tanulmányt végeztek, mely rámutat, hogy a sclerosis multiplex kezelésére használt béta-interferon hatóanyagot tartalmazó inhalátor hatékony lehet a koronavírus ellen.

Három akadémikus áll a felfedezés mögött, akik 2004-ben alapítottak céget termékükhöz, és papírmilliárdosokká váltak, amikor 2020 júliusában bejelentették a koronavírusos betegek vizsgálatának eredményét. Ebben csupán 101 páciens vett részt 9 kórházban. A gyógyszert belélegzők hamarabb elhagyták az intézményt, s nagyobb eséllyel gyógyultak meg – ugyanakkor az adatokat teljes egészében nem tették közzé. Kiterjedtebb, nagyobb vizsgálatok még szükségesek lennének.

„Jelentős különbség van a biztató korai eredmények és a klinikai gyakorlatot átalakító végleges bizonyítékok között” – mondta Martin Landray, az Oxfordi Egyetem orvostudományi és epidemiológiai professzora, aki annak idején a Felépülés vizsgálat egyik vezetője volt.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu