Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Metánszivárgásokat észleltek világszerte


Szakértők egy csoportja műholdas adatokat elemezve jelentős metánkibocsátást észlelt világszerte – írja a Live Science.

Az eredményekről beszámoló tanulmány alapján az olaj- és gázipari létesítmények okozta emisszió 8-12 százaléka szivárgások, illetve karbantartási műveletek során történhet.

Riley Duren, az Arizonai Egyetem munkatársa, a Carbon Mapper nonprofit szervezet igazgatója és a csapat tagja szerint vizsgálatuk igazolja, hogy az olaj- és gázipar időszakos, nagy kibocsátásai alábecsültek, és gyakoriak globálisan. Mint hozzátette, a klímaakció szempontjából kritikus évtizedben járunk, ami kiemeli az állandó, a döntéshozatalt is befolyásoló globális metán-megfigyelőrendszerek fontosságát.

A metán a második leggyakoribb üvegház hatású gáz a szén-dioxid után, az anyag rövid távon nagyobb hatást gyakorol az éghajlatra, mint a CO2. Hogy felmérjék az emberi tevékenység által kibocsátott metán mennyiségét, a kutatók az Európai Űrügynökség Sentinel-5P műholdjának 2019-2020 közötti adatait elemezték. Az űreszköz naponta méri fel a légköri metánt.

A szakértők arra jutottak, hogy az ultrakibocsátó, azaz az óránként több mint 25 tonna metánt létrehozó források mintegy harmada, nagyjából 1200, az olaj és gáz előállításához köthető. A maradék egyharmadot a szénipar, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás adja.