Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mérgező élelmiszert hív vissza a Penny Market


Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt a Penny Market Kft. visszahívta a Sugo Food Kft. által gyártott „Zöldségeskert Sárga hüvelyű vágott zöldbab, gyorsfagyasztott, 1000g” elnevezésű termékét – közölte a hatóság az MTI-vel.

FORRÁS: PENNY MARKET KFT.

A VISSZAHÍVOTT TERMÉK MINŐSÉGI MEGŐRZÉSI IDEJE TÉTELENKÉNT 2023. AUGUSZTUS 31. ILLETVE 2023. SZEPTEMBER 30.

Penny-Market Kft. kéri, hogy aki vásárolt a visszahívott termékekből, ne fogyassza el azokat, vigye vissza a Penny üzletekbe, a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

A csattanó maszlag úgynevezett tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva – ismertette a Nébih honlapján.