Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen


Az orosz elnököt közvetlenül a háború kitörése után akarták likvidálni – állítja az ukrán titkosszolgálat – írja a femcafe.hu.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A háború kezdetén akarták kioltani Putyin életét

Az elmúlt hónapok során vadabbnál vadabb elméletek kerültek nyilvánosságra Vlagyimir Putyin jelenlegi helyzetével és jövőbeli sorsával kapcsolatosan. Egyesek tudni vélik, hogy az orosz elnök gyógyíthatatlan betegségben szenved, és a napjai meg vannak számlálva (egy meg nem nevezett oligarcha szerint Oroszország első embere vérrákkal küzd), megint mások pedig azt rebesgetik, hogy hamarosan a hatalomból is eltávolíthatják, mivel az orosz-ukrán háború február végi kirobbanása óta politikája nem más, mint kudarcok sorozata.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirillo Budanov vezérőrnagy nemrégiben arról számolt be a sajtónak, hogy Vlagyimir Putyin ellen merényletet kíséreltek meg az ukrajnai háború kezdetén – írja a NewsTimesuk.com. Budanov szerint a merényletkísérletre két hónappal ezelőtt került sor: a vezérőrnagy elmondta, hogy egy, a kaukázusi régióban tartózkodó különítmény próbálta meg eltenni láb alól Oroszország vezetőjét. Az akció kudarcba fulladt, sőt a hírek szerint csupán a kivitelezésig jutott el: a támadásra nem is került sor, Putyin élete tehát egyetlen másodpercig sem forgott veszélyben.

Többször az életére törtek már

„A nyilvánosság erről az eseményről semmit sem tudhat, de megtörtént, méghozzá két hónappal ezelőtt” – mondta Budanov. A háború kitörése óta pletykálják, hogy merénylet készül Vlagyimir Putyin ellen, de ez az első olyan esemény, melynek megtörténtét titkosszoglálatok is alátámasztották.

Az orosz elnök korábban több ízben is azzal büszkélkedett, hogy számos merényletkísérletet túlélt már. A NewsTimesuk.com felidézi, hogy Putyin 2017-ben azt mondta Oliver Stone amerikai filmrendezőnek (JFK – A nyitott dosszié, Született gyilkosok, Nixon), hogy összesen ötször próbálták meg eltenni láb alól – a merényletek pedig csak azért nem értek célt – folytatta az orosz elnök -, mert személyesen garantálta a saját biztonságát.

“Én is elvégzem a saját munkámat, és ugyanígy tesznek a biztonságomért felelős szervezetek is. Rendkívül hatékonyan dolgoznak” – nyilatkozta a 69 esztendős elnök abban a dokumentumfilmben, melyet Stone rendezett.

Oliver Stone nemrég azon pletykákra is reagált, melyek szerint Putyin halálos betegségben szenved. “Putyin úr rákos volt, de úgy tudom, hogy legyőzte a betegséget” – mondta egy podcast során az Oscar-díjas amerikai filmrendező. Stone arról nem ejtett szót, hogy milyen típusú daganattal küzdött az orosz elnök, azt azonban elárulta, hogy három éve nem találkozott vele, így jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatban semmiféle információval nem rendelkezik.

/www.femcafe.hu/