Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Méregdrágává vált készpénzt kivenni a bankokból – Ezzel a trükkel vehet fel ingyen a bankszámláról


Vannak mesterek, használt autót vagy ingatlant eladók, akik ragaszkodnak a készpénzhez, amelynek a felvétele egyre drágább és macerásabb. Van azonban olyan trükk, amivel több millió forint kivétele is ingyenessé tehető. Éppen az állam teszi ezt lehetővé, amely tranzakciós illeték formájában a készpénzfelvételi díjat is bevezette.

Fotó: otp.hu

Én azt szeretem, ha nekem készpénzben fizetnek – mondja még mindig gyakran az építési vállalkozó a megrendelőnek. Vannak, akik a használt autójukért szeretnének ropogós bankókat kapni, mások az ingatlan árát kérik részben vagy egészben készpénzben lakásvásárláskor. A vevő pedig kétségbeesetten keresi a megoldást, hogyan szerezzen ennyi készpénzt, és mennyiért jusson hozzá egy doboznyi húszezreshez minél olcsóbban, hiszen a pénzét bankszámlán tartja – írja a bank360.hu.

Az biztos, hogy méregdrágává vált készpénzt kivenni a bankokból. A 150 ezer forintos havi limit természetesen továbbra is érvényben van, havonta legfeljebb két részletben ennyit bárki ingyen felvehet a számlájáról az ATM-ekből. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ez sem jár automatikusan, ezt az ingyenes készpénzfelvételt külön kell igényelni a számlavezető banknál. Akinek több banknál van számlája, az pedig csak ezek közül az egyiknél nyilatkozhat arról, hogy kéri a kedvezményt.

Aki ennél több pénzt akar kivenni készpénzben a számlájáról, az általában komoly költségekkel szembesül, a bankok ugyanis legalább a készpénzfelvételt terhelő 0,6 ezrelékes tranzakciós illetéket átterhelik ilyenkor, de egyéb díjakat is felszámolhatnak. Ezek mértéke pedig folyamatosan nő. A bankok általában az előző évi átlagos infláció mértékével emelik a díjaikat, vagyis az idén 14,5 százalékkal. A pénzintézetek egy része már márciusban vagy áprilisban megtette ezt, a többiek várhatóan májusban vagy azt követően emelik a díjakat. Mindenesetre egy építési vállalkozóval kialkudott, jellemzően hét számjegyű összeg esetében tízezres nagyságrendű készpénzfelvételi díjakkal kell számolni.

Az OTP ügyfelei részben szerencsések. Ők a Penny üzletekben is vehetnek fel készpénzt a kasszában, 3 ezer forintos vásárlás mellé 20 ezer forint készpénzt kérhetnek a pénztárostól, ha Mastercard kártyával fizetnek. A bank hirdetményéből egyébként érdekes információk derülnek ki, a saját bankfiókban történő készpénzfelvétel például nagyságrendekkel drágább, mint az idegen bankfióki, de az idegen ATM is lehet olcsóbb bizonyos esetekben a bank saját ATM-jénél. Ez főleg akkor igaz, ha az ügyfél még 2014. december 31. előtt nyitotta a számláját, és azóta nem váltott másik számlacsomagra.

A saját számlavezető bankjuk ATM-jéből is általában valamilyen limittel vehetnek fel az ügyfelek készpénzt, napi limitek vannak jellemzően, így egy több millió forintos számlát lehet, hogy csak több napnyi ATM-látogatással lehet kiegyenlíteni. A bankfiókban természetesen akármennyi készpénzt kiadnak, de az jellemzően még drágább, és bizonyos összeghatár fölött ott is elvárják az előzetes bejelentkezést.

A többi bank ügyfeleinek is érdemes lehet megnézni, mi áll a hirdetményekben, olcsóbb-e esetleg egy másik banknál felvenni a készpénzt fiókban vagy ATM-ben. Az előbbi lehetőség azonban leginkább csak elméleti, a magyarországi bankok fiókjaiban ugyanis másik bank bankkártyájával jellemzően nem engedélyezik a készpénzfelvételt. Vagyis hiába látja azt egy OTP-s, hogy csaknem 4 millió forintot mindössze 1800 forintért felvehetne egy másik bankban készpénzben, ott nem adnak neki készpénzt.

Az idegen bank ATM-je már járhatóbb útnak tűnik, korlátok azonban ott is vannak. A díjat ebben az esetben mindig a számlavezető bank határozza meg, a felvehető készpénz maximális mennyiségét pedig a ATM üzemeltetője. A napi készpénzfelvételi limitet persze az ügyfél állítja be, de egyáltalán nem biztos, hogy azt a kiszemelt ATM ki is fogja adni.

Ebben óriási eltérések vannak. A K&H például akár naponta egymillió forintot is engedélyez, az Ersténél egy idegen bankkártyás maximum napi 150 ezer forintot vehet fel. Az OTP-nél egy idegen kártyás egyetlen tranzakcióval legfeljebb 100 ezer forintot vehet ki, a Magyar Bankholding tagbankjainál akár 800 ezret is.

Az igazán szemfülesek persze próbálják megoldani „okosban”, amit lehet. A 150 ezres ingyenes limit minden hónap első napjától az utolsóig érvényes, ha tudja az ügyfél előre, hogy sok készpénzt kell majd kiadnia, hónapokon át gyűjtögetheti az összeget. Nagy összegű készpénzigényre a legjobb megoldás azonban az lehet, ha nyitunk a Magyar Államkincstárnál egy értékpapírszámlát, amelyre bankkártyával ingyenes vásárlással állampapírokat vásárolunk. A számlát akár online, az ügyfélkapun keresztül is meg lehet nyitni, ennek részletes lépései itt olvashatók.

Az értékpapírszámlára, ha megnyílt, szerencsés esetben akár egy-két hét múlva lejáró diszkontkincstárjegyeket (dkj) is lehet vásárolni, amely folyamatosan kamatozik is lejáratig. Az állampapírok értékét azok lejárta után, vagy – némi bukással persze akár a lejárat előtt is – készpénzben is felveheti az ügyfél a kincstár fiókjaiban, ez a tranzakció az államkincstár hirdetménye szerint ráadásul ingyenes. Annyi csak a megkötés, hogy egymillió forint fölötti kiutalás esetén ott is előre be kell jelentkezni, a készpénz felvétele azonban minden esetben ingyenes. Ha tehát valaki tudja előre, hogy készpénzre lesz szüksége, akkor az értékpapírszámlán keresztül a bankszámláján lévő pénzt ingyenesen felvehető készpénzzé teheti ezzel a trükkel. A kincstári értékpapírszámlára utalás ugyanis ingyenes, onnan pedig ugyancsak az az állampapír lejáratakor felvett pénz.

Ezzel maga az állam kínál ingyenes készpénz lehetőséget a szemfüleseknek. Pontosabban csak majdnem ingyeneset, a hirdetmény egy másik részéből ugyanis kiderül, bár díj nincs, a tranzakciós illetéket (0,3 ezrelék, maximum 10 ezer forint) a kincstár is beszedi. Ez is jóval alacsonyabb viszont annál, amit a bankok elkérnek egy készpénzfelvétel esetén.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük