Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Menekülnek a magyarok a nagyvárosokból: tömegével költöznek vidékre


A megyeszékhelyek lakossága közel 5 százalékkal csökkent a tavalyi évben: hatalmas a kontraszt, mivel országos szinten, illetve Budapesten is mindössze 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak a statisztikák.

A nagyvárosok lakossága apad a leginkább a Pénzcentrum a KSH adatai alapján készített elemzésének tanúsága szerint.

A lap szerint ha külön vizsgáljuk egyes nagyvárosaink – megyeszékhelyek, megyei jogú városok és 25 ezernél nagyobb állandó lakosságú városok – lakosságszámát, akkor óriási különbségeket találhatunk.

A megyeszékhelyek esetében sehol nem nőtt tavaly a lakosságszám, legjobban Salgótarján (1,4 százalékos csökkenés), Veszprém (1,23 százalék) és Kecskemét (1,21 százalék) népessége csökkent.

Ez a csökkenő tendencia hosszú távú, az elmúlt öt évben is megfigyelhető,  Egerben, Szolnokon, Veszprémben, Miskolcon, Szekszárdon, Salgótarjánban meghaladja a 6 százalékot is.

A megyei jogú városok és a 25 ezer fölötti népességű városok esetén általánosságban véve szintén csökkenő a tendencia, de nem ilyen nagy mértékben.  Egy év alatt 0,7 százalékos, 5 év alatt 3,2 százalékos csökkenés figyelhető meg, de egyes megyei jogú városoknak nőtt a népessége.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük