Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megvan, mennyi plusszal számolhatnak idén a nyugdíjasok: Egyösszegű visszamenőleges korrekció is lesz


Idén év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, de az már év közben látszott, hogy a teljes éves drágulás ezt számottevően meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17–17,5 százalékos éves inflációt prognosztizált, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha úgy látszik, meghaladja az éves várható infláció az év eleji emelés mértékét, akkor ezt kompenzálják novemberben. Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat – emlékeztet a Pénzcentrum.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook

Ahogy arról beszámoltunk, a KSH pénteki tájékoztatása szerint augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 22 százalékos volt a drágulás mértéke. A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 honapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.) Ezek alapján a gazdasági lap úgy számol, hogy

a nyugdíjasok (jelenleg több mint 2 millió magyar) további 8,3 százalékos, az év elejivel és évközivel együtt 23,3 százalékos emelésre számathatnak idén.

Az átlagos nyugdíj összege így 227 ezer forintra emelkedhet.

A Pénzcentrum megjegyzi, hogy bár a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban támaszkodott a január–augusztus időszakban mért inflációra, akkor azonban nem volt ilyen rekord mértékű drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint főként ez az adat lesz a meghatározó a nyugdíjkorrekció kapcsán! A várható infláció ugyanis ennél jelentősen – tized százalékokpontokban mérve – kevesebb lehet mostani tudásunk szerint.

Mivel az eltérés biztosan nagyobb, mint 1 százalékpont, emelés is lesz és egyösszegű visszamenőleges nyugdíjkorrekció is – olvasható mások mellett.


1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük