Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megváltoztatnák az iskolai orvosi igazolások rendszerét – Itt a javaslat


A gyerekorvosok szerint az adminisztratív igazolások napi több órát elvesznek a valódi betegellátástól, a megkereséseik 70 százaléka az igazolások miatt van. A kamara levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy alakítsanak ki egy mindenki számára elfogadható megoldást.

Fotó: Túry Gergely/eduline.hu

Az iskolai orvosi igazolások rendszerének megváltoztatása miatt fordult Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

A gyermekorvosok szerint az adminisztratív igazolások napi több órát vesznek el a valódi betegellátástól, a megkeresések 60-70 százaléka csak az igazolások miatt történik, miközben orvosi segítségre nincs is szükség, ami miatt az érdemi – gyógyító, megelőző – munkára nem jut elég idő.

Kincses Gyula a levelében azt írta: fontos lenne egy szakmai munkacsoport létrehozása azért, hogy az orvosok és a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, közösen alakíthassanak ki egy mindenki számára elfogadható, a betegellátást nem veszélyeztető szabályozási rendszert az orvosi igazolások kiadásáról.

A gyerekek között van a legtöbb beteg

Az elmúlt heti influenza adatok szerint 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK). Azt írták: az év ötödik hetében 244 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel.
A betegek korcsoport szerinti megoszlása:

  • 44,3 százaléka gyerek,
  • 28,6 százaléka 15-34 éves,
  • 18,7 százaléka 35-59 éves,
  • 8,4 százaléka pedig a 60 éven feletti volt.

A gyermekorvosok több alkalommal jelezték, hogy a kizárólagos adminisztratív igényű orvosi igazolások kiállítása hátráltatja a betegellátást, miközben az intézményvezetők nehezményezik, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben nem tudják a gyermek hiányzását igazoltnak tekinteni orvosi igazolás hiányában, amelynek súlyos jogkövetkezményei lehetnek a gyermekre nézve.

Például tanulmányi következmény; anyagi jellegű hátrány; szabálysértési és büntetőjogi felelősség is felmerülhet.

Az utólagosan kiállított igazolások csak a szülő bemondásán alapulnak, a telefonon vagy a telemedicina nyújtotta lehetőségeken keresztül bediktált időtartamok igazolásáért jogi felelősség nem vállalható – írja a kamara a levelében.

A MOK szerint a hiányzások orvosi igazolásának rendszere az oktatásügy részéről előírás, amelynek orvos szakmai indokai nincsen. Ezen a helyzeten nem javított köznevelési államtitkárság MOK-hoz eljuttatott álláspontja, amely szerint az orvos köznevelési és orvosszakmai okokból sem háríthatja át a betegség miatt indokolt orvosi igazolás kiadását a szülőre. Ez egyrészt tovább növeli az egészségügyi ellátórendszere indokolatlan terhelését, másrészt a szülőket valótlan állításokra kényszeríti, például arra, hogy családi okra hivatkozásra igazolják gyerekeik hiányzását – írta Maruzsa Zoltánnak címzett levelében a kamara.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük