Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megújul a sebességmérés – Készül az átlagsebesség-mérés rendszere


Újfajta sebességmérést vezetnének be Magyarországon – derült ki az Inforádió interjújából, ahol Sándor Zsolt, közlekedésmérnök szerint, már részben meg is van az átlagsebesség-mérés jogszabályi háttere.

A pontszerű sebességmérés terjedt el itthon, ez az a hagyományos megoldás, amikor egy keresztmetszetben az ellenőrzést végrehajtó hatóság valamilyen berendezéssel kiáll, és az éppen aktuálisan arra haladó járművek sebességét megméri. Ezzel kapcsolatban, számos negatív kritika hangzott már el” – ismertette a kezdeteket Sándor Zsolt, aki úgy gondolja, hogy a társadalom jelentős része szerint, nem megfelelő módon szankcionálják a gyorshajtókat, mert jelenleg csak adott pillanatbeli magatartást mérnek. Az átlagsebesség-mérés ezzel szemben egy átlagos magatartást figyel.

„Ennek az új típusú megoldásnak a társadalmi elfogadottsága sokkal nagyobb, hiszen ez nem egy pillanatnyi esetleges kihágást büntet, hanem egy tartósan, 5-10-20-30 percen keresztül elkövetett, szabálytalan cselekvést” – magyarázta a közlekedésmérnök.

Ha egy zárt útszakaszon alkalmazzák ezt a sebességmérési eljárást, akkor az összes, az adott szakaszon közlekedő járművet ellenőrzés alá tudják vonni, és hiába lassít az ellenőrzőpontok környékén egy járművezető, ha a szakasz egészén lévő átlagtempója ki fog derülni a mérés közben