Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Megtalálták a vérnyomás csökkentésének pofonegyszerű módját

Sokan tesznek újévi fogadalmakat a mozgással kapcsolatban, például növelik a napi lépésszámot vagy szívesen emelnének több súlyt. A legújabb kutatások szerint azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy valamilyen formában beiktassuk az életünkbe a nyújtást.

FORRÁS: PINTEREST

okan tesznek újévi fogadalmakat a mozgással kapcsolatban, például növelik a napi lépésszámot vagy szívesen emelnének több súlyt. A legújabb kutatások szerint azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy valamilyen formában beiktassuk az életünkbe a nyújtást.

Csökkenti az artériák merevségét

A magas vérnyomás csökkentésében a nyújtás sokkal hatékonyabb lehet, mint például a jótékony hatásáról ismert séta vagy a gyors gyaloglás. A Journal of Physical Activity and Health tudományos szaklapban most megjelent tanulmány ezt támasztja alá.

Mindenkiben az a képzet él, hogy a nyújtás csak az izmok nyújtását jelenti– mondta Phil Chilibeck a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki a kanadai Saskatoon Saskatchewani Egyetemen biomechanikát és kineziológiát tanulmányoz. – Ám amikor kinyújtjuk az izmainkat, akkor az összes eret kifeszítjük, beleértve valamennyi artériát is.

Hozzátette: a nyújtás csökkenti az artériák merevségét, vagyis kisebb az ellenállás a véráramlással szemben, ami alacsonyabb vérnyomást eredményezhet.

A MAGAS VÉRNYOMÁS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK VEZETŐ RIZIKÓFAKTORA VILÁGSZERTE.

Noha számos eszközünk van ennek a csökkentése érdekében, például redukálhatjuk a sófogyasztásunkat, kevesebb alkoholt ihatunk vagy több időt tölthetünk a családunkkal és a barátainkkal, de mindez néha mégsem bizonyul elegendőnek. Ezért érdemes felvenni a listánkra a nyújtási gyakorlatokat.

A lassú, kontrollált légzés előnyeit is magában foglalja

Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a nyújtás hatékonyan javíthatja az izmok és szövetek véráramlását. A kutatások rámutattak arra is, hogy ezek a gyakorlatok hatékony módja várandós nőknél a vérnyomás csökkentésének.

SZINTÉN TANULMÁNYOK IGAZOLTÁK, HOGY A NYÚJTÁS ERŐSÍTI A KÖTŐSZÖVETET, JAVÍTJA A RUGALMASSÁGOT ÉS SEGÍTI A TESTÜNKET A FOKOZOTT TESTMOZGÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN.

Ezúttal a tudósok egy nyolc hetes kísérleti időszakban vizsgálták a nyújtási gyakorlatok hatását közepesen magas vérnyomású emberek bevonásával. Az egyik csoport hetente ötször végzett harminc perces nyújtó gyakorlatot, míg a többiek ugyanannyi ideig sétáltak gyors ütemben, hogy megemeljék a pulzusukat.

A kutatócsoport a nyolc hetes program előtt és után háromféleképpen mérte a résztvevők vérnyomását: nyugalmi és fekvő helyzetben, valamint egy 24 órán keresztül hordozható vérnyomásmérővel.

AZ ÖNKÉNTESEK A VIZSGÁLATI IDŐSZAK ALATT NEM CSÖKKENTETTÉK A MEGSZOKOTT FIZIKAI AKTIVITÁSUKAT, HANEM INKÁBB A SZOKÁSOS RUTINJUK KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT ADTÁK HOZZÁ A NYÚJTÓ GYAKORLATOKAT.

Nyolc hét elteltével világosan kirajzolódott, hogy a nyújtás vérnyomáscsökkentő hatása jóval nagyobbnak bizonyult, mint a sétáé.
A nyújtás előnyei közé sorolhatjuk nem csak a véráramlás enyhítését, hanem a lassú, kontrollált légzést is, amit a gyakorlatok közben végzünk
– mutatott rá Phil Chilibeck. – Ez azt is jelenti, hogy nehéz lenne elkülöníteni a légzés és a nyújtás hatásainak végeredményét.

A végső megállapításhoz azonban további vizsgálatokra van szükség.