Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszűnhet a TB-finanszírozott ellátás több helyen: megkongatták a vészharangot a fogorvoso


Teljes egészében a fogorvosokra hárul a rezsidíjak kifizetése, ami csődbe juttatja a praxisokat. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban nem emel a rezsitámogatás összegén. Ha ez nem változik, akkor több helyen megszűnhet az alapellátás – számolt be a 168.hu.

Fotó: alphadental.hu

Megkongatták a vészharangot az alapellátó fogorvosok, a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek – mondta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos. Hónapról hónapra élnek a praxisok, nem tudnak tartalékot képezni. A rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, és ezt nem vette figyelembe a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A szakorvos levelet írt a szakpolitikusoknak és a kamarának is.

Az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak, egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékos gyerekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatást is kaphatnak. A háziorvosi praxisok számára pedig havonta 540 ezer forint rezsitámogatást biztosít a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az alapellátó fogorvosok szerint a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek

– hívta fel a törvényalkotók figyelmét Iványi József. A szakorvos szerint hónapról hónapra élnek az alapellátó fogorvosi praxisok, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha egy-egy műszer elromlik.

A rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, mert a rendelőkben nagy teljesítményű berendezések: kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülék folyamatosan működnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük