Közzétette - Kategória - Gazdaság, Közélet, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megszűnhet a gyermekvédelmi támogatás?

gyermekvédelmi támogatás

Bizonytalanná vált a gyermekvédelmi támogatás kifizetésének formája, miután az év végén beszüntették az Erzsébet-utalvány kiadását. A gyermekvédelmi törvény ugyanis nem csak arról rendelkezik, hogy kötelezően adni kell ezt a támogatás, de azt is kimondja, Erzsébet-utalványban kell folyósítani – figyelmeztet a hvg.hu.

Az önkormányzatok ugyanakkor rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben – Erzsébet-utalványban – adják. Értelemszerűen ez a támogatási forma is megszűnt január elsejétől.

Az Erzsébet-utalványokat kiadó társaság december 21-én váratlanul jelentette be, hogy január elsejétől sem papír, sem elektronikus formában nem forgalmaznak utalványokat, a forgalomban levő juttatások pedig 2019 végéig használhatók fel. Az előzmény az volt, hogy az Országgyűlés az adótörvények módosításakor mindössze egyetlen cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben, és ez az Erzsébet-utalvány helyett a SZÉP-kártya lett.

A kedvezőbb adózás azonban nem az egyetlen előnye volt az Erzsébet-utalványnak: nemcsak a nyugdíjasok kapták ebben a formában a kormány által odaítélt plusz juttatásokat, de a gyermekvédelmi támogatásnál a törvény ezt az egyetlen formát engedélyezte.

A hvg.hu szerette volna megtudni, a kormány tervezi-e módosítani a gyermekvédelmi törvényt, hogy másképp is biztosítható legyen a támogatás, vagy más módon rendeznék a kérdést, ám az Emmitől többszöri kérésükre sem kaptak választ.

borsodihir.hu

Vélemény, hozzászólás?