Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszűnhet a garantált bérminimum, ez lehet helyette – két számjegyű minimálbér-emelés jöhet és egyszeri százezer forint még az idén


Szinte biztos, hogy jövőre is legalább 10 százalékkal emelkedik a minimálbér, miután a vállalkozói oldal is hajlik a nagyobb emelésre. Bár a kormányon is múlik, hogy hozzájárul-e a vállalkozók évközi kompenzációjához, de a munkaadók egyszeri 100 ezer forintot adnának a minimálbéreseknek év végéig a vártnál magasabb infláció miatt.

Bár még csak most indulnak el a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások, ám a vállalkozói oldal hajlik rá, hogy teljesítse a szakszervezetek követeléseit – tudta meg a Világgazdaság. Ennek része az idei évközi kompenzáció mellett a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelése, illetve egy 2027-ig szóló bérfelzárkózási program koncepciója, amelyet a kormány elé is benyújtottak.

Úgy tudjuk, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók között körvonalazódó megállapodás értelmében a vártnál magasabb infláció miatt év végéig egyszeri 100 ezer forintot kapának a minimálbéresek, ami a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a Szép-kártyán.

Ezért azt kérik a kormánytól, hogy járuljon hozzá a kompenzáció terheihez. Mivel egyszeri fizetésről van szó, nem számítana bele a kereseti bázisba, viszont, hogy mégiscsak emelkedjen a bázis, egy plusz kétszázalékos emelés is része lenne a jövő évi bérmegállapodásnak. Bár a kormány jóhagyása is szükség van még, jelzésértékű lehet, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a VG konferenciáján úgy fogalmazott a munkavállalók követeléseiről, hogy „személyesen üdvözlöm, jó az irány”.

Informátorunk szerint bár a mértéken még vitatkoznak, a vállalkozók csípőből nem utasították el, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedjen a minimálbér és 10 százalékkal a garantál bérminimum, ami a 2027-ig szóló bérfelzárkózási program első eleme lenne.

A szakszervezetek ugyanis pár éven belül egyesítenék a kettő minimálbért. A megállapodás része az is, hogy német és osztrák mintára a jövőben ágazati paritásos bizottságok jöhetnének létre és ők állapodnak meg a tarifákról. Ezzel ráadásul az az uniós cél is teljesülhetne, hogy Magyarországon növelni kell a kollektív megállapodások számát.

Úgy tudjuk,  hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésére várhatóan október 11-én kerül sor, ugyanakkor csökkent annak az esélye, hogy október végére összejöjjön megállapodás, a realitás sokkal inkább, hogy csak november közepén sikerülhet csak telő alá hozni.

Jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum a formálódó bérmegállapodás alapján, azonban középtávon már az európai bérminimum alapjait tennék le a szakszervezetek és a munkáltatók.Jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum az érdekképviseletek formálódó megállapodása alapján. Az idei bértárgyalásokon azonban ennél is tovább mennének a szakszervezetek és a munkáltatók, az európai minimálbér alapjait is letehetik – írja az Economx.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a portál megkeresésére elmondta, hogy a szakszervezet arra tett javaslatot, hogy leghamarabb 2027-től a jelenleg központilag megállapított, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot az úgynevezett bértarifa rendszer váltsa fel, vagyis ágazatonként állapodjanak meg az érdekképviseletek az adott ágazatra, szakmára vonatkozó bérminimumról.

Idén a minimálbér bruttó 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296 400 forint, a kettő közötti különbséget úgy szüntetnék meg, hogy a minimálbér jóval nagyobb mértékben emelkedne a következő években, mint a garantált bérminimum. A Munkástanácsok által előterjesztett, több éves átmenetet tartalmazó programról már egyeztettek is a munkavállalói oldallal, amely támogatta az elképzelést. Ennek megfelelően már a jövő héten érdemben tárgyalni fogja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy a garantált bérminimumot 2006-ban azért vezették be, hogy a végzettséggel rendelkező munkavállalók bére magasabb legyen, mint a minimálbér a magasabb munkanélküliség mellett. Palkovics szerint most érkezett el az idő arra, hogy a 2006 óta gyökeresen átalakuló munkaerőpiachoz jobban alkalmazkodó bérrendszer segítse a munkavállalók életszínvonalának javulását.

Az idei bértárgyalásokon egyelőre csak a 2024-es minimálbérekről állapodnának meg, míg a közép- és hosszútávú programokról jövőre várható érdemi döntés. A Munkástanácsok elnöke szerint már jövőre dönteniük kell a képviseleteknek a pontos menetrendről, valamint a garantált bérminimum kivezetéséről, ez pedig szükségessé teszi, hogy 2025-től több évre előre meghatározzák a minimálbérek emelésének mértékét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük